Friday, December 10, 2010

Alhamdulillah..

dah sette ari ni

Susah~

HAty yg remuk!! Walau ditampal sekalipun akan nampak kesannya........
Susah  upanya nk uruskan kenduri ni... lbh susah ag b dah siap ad banyak suara menyumbangan lagu at belakang!!   Lau merdu xpalahlah ni sumbang n memekakkan telinga aje..huhu

Xajak dtg kan jadi lain, bl ajk jadi lain..Haty manusia mmg ssh nak duga... Kdg2 kita dah cb bt  segala yg t'baik tuk puaskan aty semua org..Tp Haty kita ini semuanya b'lainan.. Rupanya, masih ad ag yg x puas aty.. xtaulah pe yg ptt d'bt tuk puaskan aty semua org...
Pabila banyak lagu2 sumbang kedngaran di belakang..Haty sy seakan-akan dipijak seperti ini


Cuba tuk menamparkan luka di haty.....


Friday, November 26, 2010

B'henti B'harap~

26/11/2010..just t'sedar dari tido yang lena!! Bangun dengan penuh keAZAMan n cuba untuk melupakan semuanya.. Sedih, Terluka , Benci, Geram semua b'campur aduk~~


Akhirnya semua dah b’akhir..aku BERHENTI BERHARAP n cuba untuk menerima segalanya dengan tabah..Oh…KU kEkuciWe~~ Waaaaaaaaaaaa Sedeyh sangat2…xsangka kan!! But, at Least b’syukur gak antara aku n dia xpernah serius… Myb ni semua b’laku cz salah aku kan.. ?? Tahlah..aku xpasti ngn jiwa aku ni..yg pasti bl aku dgr yg DIA NAK KAWIN...!!! seriously aku rasa aty aku ni sgt2 pedih n tanpa di pinta dli keheningan malam hujan menistikan mutiara indahnya n terus mengalir laju membasahi pipiku.. Sungguh syahdu sambil menitiskan manik2 jernih ini tutut ditambahkan perencah sampingan iaitu lagu latar korea yg part 7 citer u’r b’utful dari laptop member aku..bagai d’siat-siat aty ni..xsggup tuk terus m’dgr.. trus capai tudung. Ambik wallet n kunci umh then seret romate aku yg tgh rajin stdy..trun ke bawah dan trus ke 7 –E yg d hdpn umh aku..kul 12 mlm menikmati ice-cream +cadbury+slurp perisa anggur then lepak luar umh... Esk paper killer aku..ngan selambae romate aku heret aku msk ke dlm umh n suh aku stdy.. but ilang fokus n aku bt keja stupibidodo ngan hantar sms kat member tnya aku ad dgr x berita sal dia...n lebih sedeyh bl member aku bls:

 ”Wey..cptnya dpt berita DIA NAK KAWIN..maner tau..?bru je nk msj gtau kau..upanya kau tahu awl ag..Jom ar pegi rmai2..DIA nk sgt jumpa kau”.. terus aku bls
 ”Xder ar, tdi chat ngn .......  n ..... gtau Dia nk kWin..so, nk confirm kan..”.
”yeke..eh, jom ar pg skli eik..kita rmai2.Bestnya nanti dpt jumpa rmai2..Future wife dia ok ar...”
”hum...xpsti ag ar camna..kn tgk dlu..yeke.b’tuahnya..”
”Alah..jom ar..DIA nk sgt2 jumpa kau..lama gler kau m’ilang DIA ckp..Kau pun satu..Pehal cam nk m’elak dr DIA aje???Confius!!”
”Eh,maner ad.!! Aku cam biasa ar..xder ilang maner2 pun..huhu pekehal nk confius??”
”nak tahu smthng x?? Tp kau jgn marah eik..Promise.. ni pndpt aku n other ajelah..janji yer.. ”
”ok Yunk..ckp ar ap..xmarah punya..aku open aje.. J
”em..em... janji yer jgn marah...Kau kan xder raser pe2 ke bl dgr DIA k Kawin??? Knpa leh jd cam2? Mati2 kami ingt kau KAWIN ngn dia tp BUKAN upanya.. L   Kau ok x ni??” 
”hehe.. xder pe2 ar..aku ok je ni!! Dah xder jodoh kan nk bt camna..lagipun aku n dia jauh bedanya..lgpun myb dia bkn jodoh aku n Dia dah jumpa SOULMATE dia...Aku tumpang bahagia =p
”Tp seriusly kau ngn dia mmg secocok tau x.. Kau n Dia kawan aku..aku nk tgk sgt kau n dia bhgia..Tp, yg pasti aku nk kau thu aku n kwn2 yg lain sntiasa SUPPORT kau..ingat 2!!”

Tipu sebenarnya aku xder perasaan ape2 tp aku tahu semua yg t’jadi ADA HIKMAHNYA..myb belum sampai masanya lagi tuk aku B’COUPLE or ad SeRIUS RElatiONSHIP..Myb SINGLE is BettER than Two!! Hukhuk..

Harus teruskan melangkah walau ap yg b'laku.. 
       NOW BANGKIT DENGAN AZAM N TEKAD YG BARU!! CUBA TUK MELUPAKAN SEGALANYA ANTARA AKU N DIA...CUBA TUK BUANG SEGALA PERASAAN DLM ATY AKU INI, CUBA TUK KIKIS SEGALA SISA2 PERASAAN AKU KAT DIA.. AKU MAHU MULAKAN HIDUP YANG BARU..XNAK MENOLEH KEMBALI KE BELAKANG..SEAKAN MAHU MELUPUSKAN TERUS DIA DALAM INGATN AKU... ANGGP SHJA SEGALANYA MIMPI NGERI YG DAH B’LALU N AKU DAH TERJAGA..BUANG SEGALA BENDA YG AD KAITAN ANTARA AKU N DIA DICAMPAK TRUS KE DLM TONG SMPAH BLKG UMH AKU..HUHU




p/s: Out 4 stdy..sok paper agk killer gak..wish me luck..

Forgive = Forget

Easy 2 forgive but hard 2 forgeT.. It’s me!! Aku mmg mudah memaafkan seseorang but 2 melupakan apa yang pernah orang buat mengambil masa yang panjang..xramai yg tahu sbnarnya sifat aku yg ni..semua ingt lps aku maafkan sesorang trus aku ttp buku n lupakan ap yg tlh b’laku..TETAPI SILAP SEBENARNYA..aku XPERNAH LUPA ap yg org bt dekat aku xkiralah yg baik @ buruk..Mmg aku dah maafkan BUT 2 FORGet  it is hard..ambik ms yg lama tuk aku lupakan n kdg2 aku xpernAH  lupakan ap yg org buat kat aku..tmbh2 ag kpd mrk yg sntiasa cuba tuk mendajalkan aku like cb jtuhkan aku, duk ngumpat , duk jaja citer buruk sal aku, duk cantas aku..Xpernah sedetik d haty aku tuk melupakan semua perbuatan kalian malah masih tersimpan elok dalam memori fikiran aku ini segala  yg k’org lakukan..Kdg2 benda yg disimpan inilah menyebbkan aku SANGAT2 sakit haty..lau blh nk aje aku format balik my mind, brain n others..tp xboley…2 lah yg menyebbkan otak aku makin lama makin nk meletup cz benda2 yg x b’guna ni semua ar!! BENCIE sgt2 pada MYSELF yg x reti nk control n buang pe2 p’kara yg XPERLU dari idup aku ini..AKU NK MAAFKAN ORG N TRUS LUPAKAN KEMBALI..BUT CANNOT!!!!!!! OHhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh…It Hurt U Know..

aku ttp aku

~I’m not a perfect girl. My hair doesn’t always stay in place and I spill things a lot. I’m pretty clumsy and sometimes I have a broken heart. My friend and I sometimes fight and maybe some days nothing goes right… But When I think about it and take a step back I remember how amazing life truly is and that maybe. Just maybe I like being Unperfect.~

Friday, November 12, 2010

Panda.~~

WOW!!! selama 3 ari duk b'jaga n at last mata saya da jadi mata panda...So Sweet... 3 ari juga mnyebabkan sy t'pksa m'hdp laptop n xbley bt benda lain..Makan dpn lappy, minum dpn lappy, tido dpn lappy , cuma solat aje blkg lappy(huis..solat kena khuysuk tau x... :D) n spnjg 3 ari mmg mata x lari dari moniter...
Finally penantian b'akhir.. dpt add tp ad yg dah pnuh so , tggu next sem ajelah~~ Bt b'baloi ar sy dpt add gak kan...hehe
Masa mula2 nk add kursus..duk dpn laptop smbil t'senyum~~

Kemudian slps d'onkan selama 2 ary laptop
 kesayangan saya
mula m'buat hal~~ OH TIDAK!!!
Laptop sy mula hang~~ tp satu
kursus pun xdpt add ag..
So,camna ni???? Agknya
laptop saya merajuk kot cz dah dua
ari dia duk b'jaga siang n malam
tp xder hasil pe2 pun!! Hwaawaa  
Next t'pksa ambik tndakan Drastik..pinjam laptop
abang n netbook my sis then "BERGABUNG"..
huhu nak add kursus siap guna 3 laptop ag.. n hasilnya
saya da dpt add kursus
 
yihaaaaaaa ~~ akhirnya
penantian saya tamat..Wlpn ad yg
 xdpt add cz da penuh tp sy ttp b'syukur cz
penantian sy da b'akhir!! kini sy mau stDY!




Saya yg keletihan n mengantuk(Just perumpaan K!! huh)


Wednesday, October 27, 2010

Tnet~~

internet umh aku slow~~*wink3*...
masa ni mulalah windu dkt koleh..oh desa ku yg indah(lagu nora..tup2 rs nk nyanyi..huhu)

Kenapalah slow sgt2 wifi ni??? time punyalah aku semangat nak bt keja (kunun  ar...)!! uish..Wenciiiiiii ar camni...  Hum, t'paksalah aku tundakan hasrat tuk bl asgmnt  n  bt  keja lain..haha

Monday, October 25, 2010

bl aku bengang~~

Buku adalah hobi saya,...ops, salah sudah tatabahasa..sepatutnya d'tambah imbuhan men- yer anak anak kecil:  Hobi saya membaca buku. Saya sangat mengantuk dan penat bila terpaksa baca buku yg tebal dan isi kandungan yang x menarik semata-mata kerana exam yg bakal tiber...


Org selalu ckp aku ni ulat buku~~(2 picture hiasan aje..bukan aku tau!!) x pernah x tgk aku ngn buku...p mane2 pun mesti ngn buku... kadang2 cam betul Je apa yg d'org ckp cz aku lau x baca buku sehari cam x lengkap ajer idup ini~~ Disbbkan buku inilah aku berjaya menambahkan ilmu pengetahuan n lain2 yg b'faedah!!huhu *sila tepuk tangan n bagi jerit "KAMI SUKA BACA BUKU"*. Jom kita pakat2 membaca. Membaca itu jambatan ilmu .Right~~
Hum..tp kdg2 bl mls dtg terasa xder mood aje nk stdy ni~!!!!!!!!!!! Superman, Doraemon, Power Rangers, Spidermen, KAmen Rider, Ultromen.~~ Plezzzzzzz Came here n Help ME Suh Aku ini jadi lebih rajin ckit!!  Arghhhhh Bila  kemalasan melanda  aku pun jadi mengntuk




Jom kita belajar mate seketika!! Secara jujur ikhlas, jujur dan tulus suci dari hati aku yg jernih ini sebenarnya aku x pernah pun subjek mate!! huhu But, wlpn begitu aku x Fail yer yunk dlm exam..hahaha












auwwwwww nak mengedizkan diri jap...hoohoho laulah ader partner nk stdy camni kan besttttttttt.............Chop2 yer !! bukan nk cari partner nk bt benda2 camni..ish2 x baek tul ar k'org ni kan..*Silent* pergi tandas jap ambik sabun dan basuh otak kalian..ada tanda kekeningan dan keblue-an di dalam otak anda yer.~~lalala~~ tah ape2 kan.. But seriusly aku mmg suka tau tgk sweet couple but aku sentiasa doakan supaya aku jgnlah t'golong dalam kalangan mereka yg x tau halal dan haram yer!!! Amin~~





Yes..aku nk cari s'org partner seperti ini dan untuk ini ~aku mahu belajar sesama, bantu aku meningkatkan pointer aku supaya aku sentiasa dapat dean list..yg sentiasa support aku, suh aku belajar bila aku dalam kemalasan sesangat ni~!! Tp ader x lelaki cam ni??? huuhu lau ader sila bagitau sayer yer~~ Pesal terasa cam gedizzzzzz aje aku ni..K whatever lah...blog aku kan suka atylah nk tulis apa kan..kan...!!!







Saturday, October 23, 2010

Tired~~

Rupanya belajar itu memenatkan..windu nk balik wktu sek....
Dlu xsiap keja sek kena marah je..xayah risau kena potong markah..
Now, b'beda sgt dkt u!! Lau xsiap asgmnt, lecture xmrh, cm markah xder...so, result final nanti Xder ar nk dpt dekan...yunk oiiiii

Skrg pl bila umur da meningkat mslh HEART plak(Bkn skit jantung lah...) hum pusing kepala aku lau ingt sal ni plak..Sgt Skit bl org yg kita nk xnak kat kiter..n lagi sakit bl org yg kita xnak nak kat kite..Kdg2 susah nk plih antara 2.  Lagi ssh nk plih antra p'shbtn n p'cintaan.. Lagi senang t'luka bila ad yg curang, mula b'alih arah.. tp kan kesunyian bl alone(Allah SWT Sntiasa untuk kita mengadu).. tahlah ssh nk ckp psl aty n perasaan!!!




Lau kawin dpt settlekan masalah
"MAK..SAYA NK KAWIN!!!  *_*"
*Dushhhhhh...  hambik kau sebijik gtai sgt...*

Friday, October 22, 2010

Knpa aq mls stdy~~

Arghhhhhhhh kemaklasan sentiasa melanda diri ini...
Wake Up..Plezz tlg Sedarkan diri Aku ini..Exam just Around de Corner but keja aku..
Marathon movie..makan...tido.n .kemas umah(ini penipuan K)..
Knpa aku mls bljr?????
1. Sbb bl aku stdy aku rasa  mcm byk sangat yg aku xtau~~ Hbis 2 camna aku nk jwb exam..?sob3..:(
2. Sbb bl aku stdy awl aku akn mudah lupa...camna xlupa ayik duk minum air semut+ asam+junk fruit+ jajan+ bnda x b'khasiat..
3.Sbb nanti wktu stdy week nk stdy apa lau aku dah x stRT STDY..sO, SIMPAN TUK Stdy Week Ajelah..
4.Sbb bl aku stdy aku nk tido..But, aku choice tuk tido ajelah..huhu Tido baik tuk ksihatan..haha
5. Sbb stdy muka buku kuat sgt jd nk stdy buku sangatlah mls...  Stdy muka buku pun kira stdy gaklah..


Sbnarnya i2 semua adlh alsan shja semata-mata..semua itu adalah dusta, penipuan, dalih, n yg sekutu dgnnya,,Sbb aku mls stdy adlh krn wjudnya perasaan mls dlm diri ini..Kenapa MALAS wujud??
Apakah ubt bagi MALAS..Semua bilang "KAMI BENCI MALAS..MALAS MMG PEMALAS.."..SENGAL. Full Stop. huhu
Sekadar hiasan~~ lalala~~ motip??/





                            ~~ spechless~~

Wednesday, October 20, 2010

20/10/2010

apa yg ad dlm tarikh ni??saya telah dilamarkah atau ad ade pe2 yg istimewa?? adakah saya telah b'jumpa ngn pilihan haty saya?? oiiiiiiiii melalut dah ni!! ecelikan... aku xingt pun yg ari ni 20/10/2010~~ huhuhu (almaklumlah saya kan cbuk stdy maner ad ms nk ingt bnda2 xpenting ni..) Sila percaya wlpn ad antra anda meraguinya...!!

         Tadi pg kelas,  then  tggu punya tggu hmpir satu jam letcure xmsk2 ag..then sdkit demi sdkit bdk kls aku pun angkat beg n Blah~~ But, selaku stdent yg baik n rajin aku still smpai 1 jam 2 min lps tue kan aku pun chow ar skli..mgikut prturan uni lau letcure xdtg lps 30 min da bleh Blah~~ oh, saya rasa t'sangat beruntung dapat belajar di uni ini!! hakhak.. *Bt adik2..bljr rjin2 tau smpai msk uni. kat sek xleh wat cam ni..but kat uni. bebas.. life in campus sgt menyeronokan...tht why cikgu sllu ckp bljr pandai2 t msuk U..bljr kat U best tau x..* Mmg sgt2 best cuma bl b'lambaknya asgmnt kesayangan yg perlu dibuat dan menghadap kuiz b'talu-talu datang, present yang sentiasa ad n paling menyakitkan aty bl kena kritik b'lebihan atau swktu present tb2 kaku n hanya mampu t'sengih-sengih ibarat ...... (ikut imignasi k'org ajelah..)~~ Bygkan, trus ilang segala nikmat yg mngatakan campus life is best..hwaaa :(  But, in campus life kita bljr berdikari berdiri ats kaki sndiri.. Heluuuuu xkan nk tmpng b'diri ats kaki iii  ni plak??? hakhak...STOP..k aku da t'lebih sudah..back 2 our topic..t lau kerajinan aku dtg aku bt n3 sal campus life...Nak x.Xnak Xper..huhu???

    Ok..20.10.2010!!! sangat menarik tarikh ini n hanya brpa puluh thun, ratus, ribu or wthever lah brulah tarikh ni kan muncul kembali!!! Oh, sgt simbolik tarikh ini yer tuan n puan sekalian..Menyesalnya x couple ary ni*Pangggg... tetiba akakk ku yg busyuk  dtg lempang..* xderlah gurau je..
But sbnarnya tarikh sgt2 SWEEt..huhu dah lah senag ingt tau x..

Ekceli sbnarnya en3 aku ni dah merapu cz mata aku pun dah nk t'pejam ni...huhu
bUt Tq cz sudi luangkan masa utk menDENGAR aku merepek n meraban..
:p Adios~~

Sunday, October 17, 2010

Leave Me Alone~~

I just Want my OLD LIFE~L~ Aku XPernah jnjikan Pe2…Jgn Tggu Aku, Jgn Paksa Aku, Biarkan Shja Aku Sendiri!! I just Want ALONE. Bl aku serius Org Ckp Aku b’gurau..When I JOKE, U all take seriously!!!! WHY PEOPLE ALWAYS MISUNDERSTANDING?? I’m MOST Prefer FRIENDSHIP Than RELATIONSHIP.

 Plezzz..Plezzzz..Pleeezzz LEAVE ME ALONE!!!!!!!!!!!!!!


*not in gud mood~~huh

Monday, October 11, 2010

Wake UP~~

Aku xboley lemah...mesti kuat n tabah..perlu cuba untuk melupakan semua hal yg xder faedah ni!! AKU BOLEH~~ huhu..ChIENTa mmg menyakitkan..Aku benci perasaan suka dkt sesorg ni~~  perNah ada member aku ckp aku ni jenis mudah jatuh chienta n mudah juga putus!!! But, rasanya x kot..hehe


p/s: emosi x stabil..huhu

kukeciwe~~huhu

kadang2 Allah hilangkan matahari n turunkan hujan krn Allah mahu menghadiahkan pelangi utk kiter~~
huhu tah ar tb2 cam rasa kecewa sgt2...padam muka aku..ego sgt..ingt muka lawa, amboiiii b'lagak sgt...Now, tgk ar ni camna... akHirnya aku terlepas~~ hukhuk dia plih org laen...waaaaaaaaaaaaaaaaa
But Ader Aku Kesah???? ader Ar aku kesah cz aku pun ad aty ckit aje x lbh ngn dia cz (secret ar, xkan nk gtau lak kan..hehe)


Wednesday, October 6, 2010

Merepek~

hum..xtau nk tulis apa!!
sbnrnya byk yg nk d citekan tp xtau nk mula dari maner...
ary2 cam biasa aje n xder pun yg luar biasa!!

Tuesday, October 5, 2010

Rama2~~


Senyum. Bahagia. Tenang.
Ke mana perginya hari-hari gelap itu? Hilangnya tidak disedari. Lesapnya tidak mengesankan lagi.
Alhamdulillah. Akhirnya, detik-detik hitam itu sudah berlalu.
Pasti. Semua orang pastinya pernah diuji dengan pelbagai jenis dugaan. Semua tak terkecuali. 
Namun, tanda perhatian dan kasih sayang Allah pada hamba-hamba-Nya ini seringkali disalah tafsirkan sebagai kemusnahan, disalah ertikan sebagai perhentian terakhir hidup bagi mereka yang lemah akal dan jiwanya.
Tidak, aku tidak akan sekali-kali menyalahkan mereka. Kelemahan adalah sebahagian 'anggota' manusia, ketidaksempurnaan pula ada 'nama timangan' mereka.
Dulu, ada satu kisah tentang rama-rama. Sering aku kisahkan cerita ini pada mereka yang dirundum kesedihan.
Dengan kisah ini jualah, terselit sekelumit harapan untuk menyisip secebis kekuatan buat mereka yang lemah.
Memang, aku tidak mampu menyanyikan lagu 'Semangat Yang Hilang' untuk mengobarkan kembali semangat mereka, aku juga tidak dapat memberi preskripsi ubat untuk menghilangkan ingatan-ingatan buruk itu, malah aku tidak akan mungkin punya kuasa ajaib untuk mengubah takdir jika bukan diri mereka sendiri yang ingin bangkit mengubah segalanya.
















Rama-rama bagiku cukup simbolik. Ia lambang perjuangan hidup. Ia terbang mengibarkan kepak warna-warninya yang indah dan memukau setiap mata yang memandang.
Namun, dulunya rama-rama ini tak lebih dari seekor beluncas.
Ya, seekor beluncas yang dibenci, dianggap perosak dan sering dijauhi.
Namun, kemudian berubah menjadi kepompong sebelum bertransformasi menjadi seekor rama-rama yang cantik.
Kisah rama-rama ini kisah benar, bukan rekayasa atau hikayat dongeng penuh fantasi tetapi lebih kepada teori logik, sebuah cerita saintifik.
Pernah, terdapat sekumpulan saintis sedang membuat kajian terhadap rama-rama. Mereka memerhatikan dengan teliti proses bagaimana seekor rama-rama keluar dari kepompongnya.
Ia kelihatan seperti kepayahan, terseksa untuk mengeluarkan diri.
Berjam-jam lamanya, rama-rama ini mencuba, mencuba, dan terus mencuba untuk keluar dari kepompong yang kecil itu.
Akhirnya, ia berhasil. Rama-rama ini pun terbang ke sana dan ke mari seolah-olah meraikan kebebasannya.
Saintis-saintis muda ini kemudian beralih kepada rama-rama yang lain.
Mereka sepakat untuk membantu mengeluarkan rama-rama ini dari kepompongnya dengan menggunting kepompong tersebut.
Rama-rama ini berhasil 'di'keluarkan dengan mudahnya.
Namun, tahukah kamu apa yang terjadi dengan rama-rama ini?
Tidak, ia tidak mati. Ia masih hidup, ia meneruskan hidupnya dalam keadaan cacat seumur hidup.
Ia tidak berupaya untuk terbang, tidak akan pernah mampu terbang seperti layaknya. Bukankah ini lebih malang?
Ternyata, segala kesukaran serta kepayahan ketika berusaha keluar dari kepompong itulah yang memberi kekuatan bagi seekor rama-rama untuk terbang.
Hakikatnya, apa yang tidak membunuh kita itulah yang melangsungkan kehidupan ini.Kita tidak akan kenal bahagia sebelum melalui sengsara, tidak kenal cinta sebelum faham erti benci, tidak menghargai senyuman tanpa air mata pedih.
Kitaran hidup ini perlu didalami, jatuh bangunnya, turun naiknya, takdir dan karma. Tentu, kata–kata ini sering kita dengar di mana-mana, "setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya".
Ini bukan kata-kata kosong yang palsu. Bukan. Tetapi, jangan pula tanyakan padaku, bila dan bagaimana?
Tetapi bersabarlah. Airmata tidak abadi, kering suatu masa nanti. Percayalah, keajaiban itu pasti ada.
Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan setiap yang berlaku.
Credit 2: 

"Kita tidak akan kenal bahagia sebelum melalui sengsara, tidak kenal cinta sebelum faham erti benci, tidak menghargai senyuman tanpa air mata pedih."
agak tertarik ng frasa ni!! pernah x kita terpikir bahawa kita ini tak pernah menghargai setiap yg kita dpt!! selalu shja kita cuba untuk belajar x b'syukur..malah kdg2 kita xpernah kita meminta b'lebihan!! 



Duhai aty~~

Kehidupan ini adalah permainan dalam pelbagai adegan yang mencabar dan penuh dugaan serta ujian Allah. Sesungguhnya segala dugaan bertujuan menguji kesabaran dan tahap keimanan seseorang hamba.
Apabila terujinya seseorang hamba, maka segala mehnah dari-Nya itu adalah sebagai penghapus dosa yang menggantikan hukuman di akhirat kelak.
Kadangkala apabila diuji, kita merasa cukup kuat dan kental jiwa untuk menempuh segala dugaan yang mendatang, namun ada masanya pula kita cukup lemah dan merasa hampir rebah dalam perjuangan meniti kehidupan.
Ada kalanya kita berupaya melepasi ujian itu, namun ada kalanya juga kita merasakan tidak berupaya menghadapinya lantas merungut dengan apa yang berlaku.
Sesungguhnya tidak kita nafikan, ada ketika kita tidak mampu mengelak daripada menghadapi tekanan dalam menjalani kehidupan. Pelbagai tekanan dihadapi menyebabkan kita hilang semangat dalam menempuh cabaran dan dugaan yang datang silih berganti atau secara bertimpa-timpa.
Lihatlah betapa lemah dan kerdilnya kita, begitu cepat hilang pergantungan sedangkan Allah SWT sedang menduga.
Ujian yang dihadapi oleh manusia di dunia ini adalah dalam dua bentuk iaitu sama ada kesusahan atau kesenangan. Kedua-dua ujian itu benar-benar menguji kita sebagai hambanya.
Ingatlah bahawa kehidupan di dunia yang meliputi kemewahan dengan segala pangkat kebesaran dan kesenangan itu adalah sekadar ujian. Sesungguhnya hanya bagi mereka yang terpedaya yang akan hanyut dengan ujian ini.
Sedangkan dugaan kesusahan dan kesengsaraan di dunia pula, kadangkala membuatkan kita rasa lemah dan putus asa. Kadangkala kita seringkali mengeluh dengan apa yang ditetapkan untuk kita, dan seringkali jua kita persoalkan itu dan ini tentang takdir yang telah tertulis oleh-Nya. Apakah dengan penerimaan sebegini kita fikir kita cukup redha dengan ketentuan-Nya? Kadangkala pula kita seringkali merumuskan itu dan ini tentang ketetapan-Nya.
Jikalau dugaan ini tiada, sudah tentu aku begini...'
'Jikalau ini tidak terjadi sudah tentu aku begitu.... '
Apakah kita fikir kita lebih tahu dari Dia yang menciptakan kita? Dan apakah kita fikir kita sebenarnya lebih tahu apa yang terbaik untuk kita?
Subhanallah. Maha suci Allah!
Sudah tentu kita hamba yang kerdil ini tidak tahu apa-apa berbanding Dia yang Maha Sempurna. Namun tanpa kita sedari segala persoalan yang timbul dibenak kita sebenarnya telahpun terjawab dalam Kalam Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan sesuatu, maka Dia juga Maha Mengetahui persoalan yang bakal timbul di fikiran hambaNya. Maka Dia lebih dahulu menjawab persoalan itu dalam ayat-ayat-Nya.
Inilah jawapan Allah tehadap persoalan yang kadangkala timbul dalam hidup kita.
Kenapa semua ini terjadi padaku?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216)
Kenapa terlalu berat ujian ini?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
Terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku. Mengapa?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)
"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)
Bagaimana harus ku hadapi semua ini?
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Al-Baqarah : 45)
Apa yang akan kudapat daripada semua ini?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.." (At-Taubah : 111)
Kepada siapa harus aku berharap?
"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (At-Taubah : 129)
Berimankah aku?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta?" (Al-Ankabut : 2-3)
Renungi dan redhalah terhadap ketentuan Allah SWT. Pasti tersingkap hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap ujian-Nya. Bersabarlah duhai hati. Moga kita menjadi hamba yang redha dan diredhai-Nya.

Silent~~

                         SILENT



Leave me ALONE!!!!!!!!!!!!

Sunday, October 3, 2010

dIA~~

Biodata~~

Name : Jang Keun Suk/Jang Geun Suk
Date of Birth: 4th August, 1987
Zodiac/Horoscope: Leo
Height: 182cm
7
Weight: 63kg
Blood Type: A
Family: Father, Mother (Only Child, no siblings)
Education: KwangJang Middle school, Bangsan High School, New Zealand Nelson College,
Hanyang University Drama (Major in Movie)
School Year: February 2000 - Seoul DongYi Primary school graduate
February 2003 - KwangJang middle school graduate
January 2003 - New Zealand Nelson College enrollment
July 2003 - Bangsan High School First year joins in the middle of course
February 2006 - Hanyang University Enrollment - Drama (major in Movie)

Hobbies: listening to music, snowboarding, skiing, singing, dancing
Treasure: Family, Playstation
Favourite Color: Blue, Ivory White
Specialty: Skiing, Snowboarding
Favourite Food: Spicy food, - GeJang(marinated raw crabs)
Favourite Fruit: Pineapple
Most respected person: Kim Gu
Ideal Partner: Honest, Cute, woman with great sense of dressing
What is the first feature that you look in a woman: Eyes
What do you hear most from opposite gender: You are so cute
Favourite possession: Clothes, Accessories
Motto: Nothing is impossible!
Close Celeb Friends: CSJH Stephanie, Isak, MC Mong, Moon Geun Yong, Yoo Ah In, Choi Si Won, Kim Heechul, Lee Hongki
Favourite Actor: Ahn Sung-ki
Debut: Sitcom Selling Happiness
First Debut Drama: Women's World
Geun Suk is multi talented. He has done VJ, MC, Voice dubbed for cartoon, Acting, Modelling.
Geun Suk has done modelling for MCM,Etude, LeSportsac, Motorola,etc.
Geun Suk also plays guitar. He sings, he dance too, even tap dancing
DRAMAS
SBS 1998 - Hug
SBS 2001 - Women's World
MBC 2001 - Four Sisters' Story
SBS 2002 - The Great Ambition,
SBS 2002 - School
SBS 2002 - Orange
MBC 2003 - Nonstop 4
SBS 2005 - Lovers in Prague, Lovers In Prague Thread
Tooniverse 2006 - Alien Sam, http://www.bongsam.co.kr/
KBS2 2006 - Hwang Jini,Hwang Jini Thread http://www.kbs.co.kr/drama/hwangjiny/
Heroine 6
Rainbow Romance
KBS2 2007 - Hong Gil Dong, Hong Gil Dong Thread Hong Gil Dong comic
KBS 2008 - Timeless, (not confirmed)
MBC 3rd Sept 2008 - Beethoven Virus
SBS 2009 - You're Beautiful
AWARD
* 2009 SBS Drama Awards: Top Ten Star Award (You're Beautiful)
* 2009 SBS Drama Awards: Netizen Highest Popularity Award (You're Beautiful)
* 2008 KBS Drama Awards: Popular Actor Award (Hong Gil Dong)
* 2008 MBC Drama Awards: Newcomer Award (Beethoven Virus)
* 2006 KBS Performance Awards: Best Couple Award with Ha Ji Won for Hwang Jin Yi
MOVIES
2002 Cartoon - Treasure Planet, (voice for cartoon movie)
2006 One Missed Final Call,
2006 Chakshin Ari Final, http://www.chaksinfinal.co.kr/
2007 Doremifasolasido, Doremi Movie Thread English Subtitles dl linkDoremi Pics Thread
2007 Happy Life, Happy Life thread Happy Life OST(credits Tuchee11)
2007 Going Crazy Waiting, Going Crazy Waiting thread
2008 Baby and Me
2009 Itaewon Murder Case
2010 You A Pet



Jom layan pic ~~
ni masa kita org jln2 pantai tau..jgn jelezzz!!


See...dia tunjuk Peach bila saya nk take photo dia...haha tengolah senyumannya sungguh mencairkan aty saya...hehe (kedengaran sangatlah gedizzzzzz yer..hohoho)


Ni plak masa dia nk marah saya xnak ambik pic sblh dia..sori yunk, i x suka lah take pic2 ni..kan glemorous satu malaya r..~~lalala~~
tp cutenya muku uuuuuu ni lah~~

Ni pula masa iii nk balik melaya..hwaaaaa nak menangis rasa terpaksa meningglkan kekasih aty d korea sana..See nk menangis tau dia antr pemergiaan iiii ni!!! Siap xnak bg iiii balik ag...Huhu jgn jelourseeeee..
But muka u mmg cool ar...Cute sgt2....




Ha, ni yg paling i suka...macho n nmpak garang... haha













Ni pun iii suka tgk reasiksi muka dia~ cute,hensem,macho, garang n bla2 yg menarik ar...
masa ni dia mrh cz iii ambik conteng lirik lagu dia....





Eh, ni gambor sapa lak???
iklan upanya...
hahaha
tp awk mmg ensem lah..sy bg 3 bintang
But awk kat ats sy bg 5 bintg cz saya minat awk lebih..



P/s: sebenarnya, aku tahu en3 ni aku SS(Syok sendirilah) But ni blog aku so suka seki ar nk tulis apa kan....haha
saje je nk hbiskan masa lpg aku ngn benda x b'faedah..lau rasa mual sila blah  abaikan aje en3 ni..
SOPAN SANTUN AMALAN KITA~!~~
*Credit 2: Inchik Google ats sumbangan gmbr n mklumat2 nya....