Nuff

Wednesday, March 30, 2011

~Update~

BAru Nak UPDATE BlOG~~
windu sgt2 nk menulis..... Tapi apakah daya Asgmnt b'timbun-timbun sehingga setinggi gunung..
Settle satu Asgmnt dtg satu lagi~~ xabis 2.. Biasalah Life as Student..Lau x pe gunanya msk u xder asgmnt duk goyang kaki n asyik online 24 jam sehari kan,,, tp ni da berjaya mengurangkan sedikit asgmnt n sempat curi msa nk BW jap n publist new entry huhu..
Bw p'lhn2 seperti cik kekura biar lmbat asal smpai kann :)  tq pd yg follow aku yer.. cayunk k'org :D

now: settle sedikit keja n nanti aku gtau ttg p'kmbngan aku spnjg minggu2 sblumnya.. huhu

Tuesday, March 22, 2011

~Heart~

Tetibba skrg ni kan aku rasa HATY AKu dah jadi BATU~~ Yer..Sekeras batu, xlapuk dek hujan tak pecah dek pns..  Dlu mcm sgt2 sensitif sgt2..Pntg sentap ckit nangis..n nangis ajer kojer aku ni... Then lps 2 pntg tgk lwk xckit mesti duk gelak ajer n bl der salah ckit org buat muka aku dah msam mcm mangga aje!!! Yg pasti stiap ap yg aku bt mesti beremosi..Yer aku Agk Emosional ckit orgnya~~ 
TP,SKrg aku rasa cam aku xder perasaan..walaupun terasa nk nangis tp xblh..nl mrh, nk mgamuk, nk ketawa cam t'pksa je.. xblh jd cam dlu.. Air mata aku cam dah abis da...xblh mgalir aje.. hum.. agknya aku da lali kot 2 yg blh jd sebegini cool.... huhu

p/s: en3 pndek t aku smbung ag.. =p

Tuesday, March 15, 2011

Pepatah~

Benarlah pepatah Melayu ::~enggang terbang bersama enggang, pipit terbang bersama pipit... Enggang dan Pipit Xblh terbang bersama~~::  huhu baru ari sedar hakikat ttg p'kara ni!!
Firstly~~  ni bkn kesah saya.. =p

Ceritanya camni..adlh s'org gurl ni dia minat kat s'org lelaki ni..Lelaki ni gurl ni minat ni  mmg perfect sgt2 bagi diri dia.Bagi gurl ni lelaki ni mmg macho n b'karisma.. Gurl ni minat dalam diam aje sbb gurl ni tahu lelaki 2 xkan pndang dia..Tp, dia still x berpts asa..Namun, lelaki ni ngn gurl ni mmg ibarat langit n bumi.. byk p'bezaan mrk!.. misalnya, lelaki ni pendiam, gurl ni byk ckp, lelaki ni pndai msk, gurl x... lelaki ni pndai n best student sntiasa, gurl plk result ckup2 mkn je... lelaki ni agk b'pgthuan luas ttg agma but Gurl ni mmg kurang sgt2 sal agma ni..
Lelaki ni agk b'budi bhsa ttpi gurl ni suka ckp lps.. lelaki ni byk kelebihan di mata gurl ni.. d'pendekkan cerita satu ary d'org ad program n b'kerjasama.. So, Gurl ni hepy giler ar bl tgk leh b'krja ngn lelaki 2...
Tp, syg lelaki ni xpandang pun gurl ni... hukhuk..Wlpn d'org b'jumpa n  bincg2 lelaki ni still xingt nama dia..just calling gurl 2 "awak@kamu". Gurl 2 nk sgt lelaki 2 pgiil nama dia ********** (mana blh ckp nm kawan sy ni.. huhu) Lps2 gurl ni pun beranikan diri cam kias2 , bt cm pop quiz g2.. tnya ciri2 yg lelaki 2 nak.. Sekali lelaki 2 jwb lahn GUESS WHAT, ksemua ciri2 yg lelaki 2 gtau kan.kan.. semuanya XDER kat gurl 2.. Lelaki 2 nk s'org wanita yg sifatnya semua B'tentngn dgn gurl 2.. 
Bila pkir2 blik btul juga lelaki 2 sempat ckp ngn nada kiasan lu blh dia nk jadi seperti 'enggang yg terbang bersama enggang..xnak terbang bersama pipit... dia nk terbang lebih tinggi n bebas angkasa.."
Ok..sekarang dengan bantuan tongkat ajaib aku tukarkan kau m'jadi Enggang..TiiiinG!!!!!! kalaulah blh aku bt camni kan.. ^_^

So, Gurl 2 pun bl dgr jwpn dr pop kuiz pun teruslah rasa t'sentaP yg amt sgt.. Hatinya pecah ke  lantai.. nampknya dia bkn TAsTE lelaki itu~~ Dia pun senyap n merenung ke bulan d angkasa dengan harapan mahu bertukar menjadi enggang..Eh, silap bknlah merenung ke arah bulan smbil b'pikir dia  manusia ke burung??? haha dlm atynya t'tnya knpa perlu dia menjadi pipit dan lelaki itu menjadi enggang??? aku dah t'pinga-pinga dah nk jwb soalan dia ni!!! ~but pe yg aku blh jwb ialah kita sendiri yg m'klasifikasikan diri kita sebagai enggang atau pipit..Tp, yg pasti AKU MANUSIA!!~ =p haha
Konklusinya, gurl ni pun dah sedar yg dia xleh terbang ngn enggang n dia cuba b'ubh utk naik pangkat dari pipit ke enggang...lau xdpt b'sm ngn lelaki 2 myb dia blh jumpa jodoh yg lain..
"Finaly, at least kau der gak perasaan tuk berubah ke lbh baik wlpn kau thu kan dan dia xkan ad pe2...keep it uP!!!"
 
 *Cikgu sy mesti bngga bl sy guna pepatah, simpulan bhsa n penanda wachana yg cikgu ajar.. huhu 
Xpasti btul x ppth enggang sama enggan n pipit sama pipit ni leh gn x... hehe anggp aje blh yer!!*

p/s: sy blogwalking p'lahan-lahan menjenguk kalian.. myb agk lmbt sampai utk follow k'org...sorie... *_* minggu yg busy bg saya

Friday, March 11, 2011

~SILA BACA... Heartbeat~


~peliK~


PElik Dgn Ragam MAnuSiA

Bila kau Tanya,  aku jawab Btol kau ckp aku BERLAGAK~~
Bila kau Tanya , aku jawab SalaH kau ckp aku STUPID~~
Bila kau Tanya,  aku jawab TAK TAHU  kau ckp aku KEDEKUT ILMU~~
Bila kau Tanya,  aku  Diam  kau ckp aku BISU~~

Agak2 ar ckit.. mestilah aku Diam sbb dah kau tnya benda2 yg MerePk Aje... Smpai aku Pun ~~SPECHLESS~~... Aku pun da xtau nk ck papa ngn org mcm ni.. Cra T’bAEK aku rasa KAU bt HaL kau, Aku Bt Hal Aku... KAu xpyh ar nk sembang@ ckp ngn aku YER~  ^_^
Aku takut kau Makan Nsi Berulam Sayur Je naNti ~ Aku xnak Kau Ilang Sbar Ngn Aku je Nanti.. KSian kau Nanti nk Pkirkan sal aku ni kan.. huhu
Nada aku semakin sinis!! Haha kdg2 baru terasa menyindir org dgn nada sinis ni satu kepuasan...SBB 2 kot kwn2 aku ni suka b’nada sinis n suka menyindir...  SAYANG k’ORG!!!!
P/s: Hrp Maaf xsempat jenguk kalian.. pd yg da FOLLOW aku. TERIMA KASIH..  *_*
       Tp, yg pasti aku akn bls Kunjungan klian semua..tp lmbt ckit ar... Wink3


Wednesday, March 9, 2011

~Minggu yg Hepy!!~



Sgt2 Suka Minggu 9 n Minggu 10 kuiah ini!! Asgmnt kena submit@ send at least sblm  17/3... Lps 2, huhu YEYE, SAYA SUKA ATY.. nak balik kg jap 17.3 ni jg!!  4 hari 3 malam aje.. hahaha
Utk makluman semua asgmnt sy byk sgt2 yg xdisentuh..Owh, Kasihannya agmnt saya ini. Sabar yer semua, t  start esk sy akn bt kalian sedikit demi sedikit  n kemudian kita kan Hai..Hai.. Bye... Bye.. Bercerailah kita nanti yer!!  Kemudiannya, sgt2 lah stress bl tgk asgmnt makin ari mkin b’tmbah..Terasa nk aje ckp kat lecture “ad lagi x asgmnt nk bg..lau blh tmbh ckit lagi asgmnt tuk kami buat lagi baik.. haha” .Ok, 2 dlm fikiran aku je.. yg REALITI aku hnya TERSENYUM shja bl lecture bg asgmt..Kunon2 menerima dgn aty yg relah gitu~~
Present Alhamdulillah lah semuanya b’jalan lancar n dipermudahkanNYA..
p/s: aku ni suka jahanamkan bahasa.. Pelajar semua perkataan “sangat” tidak boleh digandakan menjai sangat-sangat yer.. Ingt semua. 
~en3 yg pendek aje smpat post n karang..huhu~

Tuesday, March 8, 2011

~Story~

Back from my FieldWork... Sangatlah Seronok walau agak meletihkan!! Da lama x kumpul rmai2..Al-mklumlah batch kami 150+ .Agaklah rmai. Nak jumpa semua sekali agak sukar..Tp, Bl adanya fieldwork kami dpt b'jumpa n mengeratkan silaturrahim!! Yang pling best sekali lah Fieldwork merapatkan lagi hub n kami dpt mengenali lebih rapat lagi antara satu sm lain.. haha byklah pglmn suka n duka ms fieldwork ni..Yg pasti menyimpan memori yg Terindah bg aku n myb my friend also.. (cewah, cam menulis krgn pula rasanya). Wlpn sekejap tp amat bermakna!! *Wink3*

First mula2, kami kumpul kat tmpat buses then naik bus..Perjalanan mngmbil masa hmpir 7 jam termasuk b'henti rehat+makan+solat+jln2+toilet n etc..

                                         Jalan yg curam n simpang siul membuatkan teman2ku
                                         Pening n smpai ad yg t'muntah
Destinasi kami adalah:
KUANTAN..Lokasi pertama kami adalah melawat TeLuk Cempedak.. First tgk SignBoard Teluk Cempedak 500M, smua dlm bus duk start bisik2.. "Eh2 Teluk Cempedak lah.. WAHHHH.... " oh, agk Jakun sedikit kelakuan kami ini..hehe   

                Sangat2 Tantek Pantainya..Airnya, Bunyi Deruan ombak ..Sgt2 menenangkan                                                                         jiwa... Release tensionn seketika!!  
Smpat b'main Ombak n Air Pantai..Mizz holiday wif my Family n Friens..               


Balik pada tujuan asal..Kedatangan Sebenar kami ke TC ni sebaenarnyaa bukanlahhh nak pg Release Tensioonnn ke, nk pegi Jln2 @ Holidayyy tapi sbnarnya tuk
...............
........................
................................
........................................
...........................................
...........................................
jeng2... Ya, Kami dataang ke TC ini uTk Kajian sejarah!!  Dtg dari JAUH tuk melihat Peninggalan Penjajah Ini!! Ini sebenarnya adalah kubu pertahanan BRITISH yg digunakan Untuk mempertahankan dan mengelakkan kemasukan JEPUN.. British pkir jepun akn guna jln air tuk msk ke Tanah Melayu, Tp tilikan British silap sbb Jepun Msk Tnh Melayu melalui basikal dari arah Kota Bharu...Lubang di Kubu ini adalah tempat meriam diletakkan.. DAhulu dcni t'dpt byk kubu Tp sbb x dijg rapi n Disebabkan fktor alam eg, hkisan, banjir, n lain2 hanyya tinggal sdikit shja kubu ni!! Eh3 da alang2 duk TC ni kami semua pun bt XTVT BEBAS... Semua jadi giler CAMERA.. Hbis smua tmpat ambik gambar... haha.. Smbil menyelam sila Minum air...
 Then
Lokasi kami seterusnya pula adalah ke tmpat Khemah!!! Just releks, borak2 santai2 n eratkan silaturrahim..
The Next Day
Destinasi cinta kami seterusnya adalah :
 
 Dcni kami melawat muzium..mengatetahui ttg serba SEDIKIT SEJARAH SG LEMBING... Sg,Lembing kaya dengan BIJIH TIMAH.. Agaklah penat ckit kena b'jalan... tp best dpt tgk tapak lombong..SAYANG, kami xdpt msk ke dalm lombong kerna keadaan tidak m'izin...
XTVT  kami ini biasa2 ajer..tp siyes ms kat dlm muzium 2 aku TPEgun n T'kaku tgk2 peralatan yg pernah digunaakan!! WAHHHHHHH sgt2 agk moden juga TTP kan dlm suka ad duka gak.. teteiba kan T'pkir camna lah d'org blh melombong bjih timah smpai ke dlm muka bumi, camnalah hidup dlm lombong yg DALAm SGT2 2??? Berapa banyakkah nyawa yg tlh t'korban demi mengorek hasil BIJIH TIMAH yg diberikan kepada PENJAJAH??? 
Ok.Kita Stop Cni sblm Kalian boring ..nanti aku bt en3 sej yer. huhu 

SEBENARNYAKAN, kami ini bukaanlah STUDENT SEJRAH lau keja laapangan XMSK GUA,+ XHIDU TAHI KELAWAR + TAK DAKI GUNUNG+ TAK PANJAT TANGGA TINGGI+ XKOTORKAN KASUT N PAKAIAN KAMI... jENG2.. NEXT DESTINATION WAS:
TANGGA YG TINGGI, ANJING YG B'KELIARAN, GUA YG CURAM, BAU TAHI KELAWAR YG MEWANGI , KENA TURUN N NAIK TGGA, JALAN YG TINGGI, DLM LADANG ESTET, MASUK HUTAN...
APA YG AD DKT GUA NI...????????? TUK LEBIH KEPASTIAN SILA GOOGLE YER...
UNIKNYA, TMPT GUA NI ADALAH DLMNYA MERUPAKAN KUIL TUK MASYARAKAT HINDU N BUDDHA.. YG UNIKNYA DCNI SEMUA PENGANUT BUDDHA N HINNDU DATANG SEMBAHYANG DCI N MEREKA T'PAKSA MENEMPUHI PERJALANAN YG MEMENATKAN.. ADA PELBAGAI TOKONG N KUIL DI DALAM INI.. TAHU KAH ANDA YG SEBENARNYA AGAMA HINDU BUDDHA INI SEBENARNYA BUKAN BERASAL DARI CHINA TETAPI DARI INDIA YER pelajar semua...

p/s:Kesuntukan masa berlaku hanya ini shja dpt dicoretkan bt masa sekarg.. Tq 4 reading this..~~

 

























Friday, March 4, 2011

~out~

Going out from this TOWN Tomorrow !!!  ~Esk ad Field WOrk~ n slma beberapa hari nanti sy xkan dpt m'UPdaTE, MemFoLLoW, MenGOMEnt En3, BlogWALkinG n ViSIT KaliAn Semua.. Terima KasIH Pada Yg Sudi FolloW Saya n SinggaH DBloG saYa ...
NanTI TinggAlkan TapaK KAkI KaliaAn Di ChatBox n SAYa AkaN JejaK KsiH anDa BalIk.. =p

~terBusy~


~Kecelaruan Emosi ~  kejap senyum,kejap sedih, kejap nangis, kejap ketawa~~ Oh,saya bukan ad mslh mental..Harap Maklum!! Asgmnt yg semakin tinggi menggunung..Dateline yg smakin menghampiri... Kuiz n Present yg  berkunjung tiba n  Final exam yg sedang menanti~~ Arghhhhh  dahlah sem ni xder STDY WEEK..makin byklah t’kejar-kejar...  But setiap kepahitn pasti ad kemanisannyakan!!! Yg pastinya Lps semua da settle Cuti SEm bakal menyusul.. Uisshhh baru mggu 8 da sibuk cuti sem lak aku ni!! Hehe
7/3- present subjek Minor
8/3-Present subjek Sejarah Asia Timur
9/3-Present subjek EDU
11/3- antar asgmnt Sejarah Asia Tenggara
15/3-Antar asgmnt subjek Sejarah Asia Timur
16/3-Antar asgmnt EDU
8/3- Exam Koko
14/3- Kuiz Subjek Sejarah Asia Timur
17/3- KUiz EDU
Owh.. Sgt2lah buzy bulan ni!! Nak Pengsan Jap tgk Tarikh2 ni... 

“Ya, Allah Ya Tuhanku, permudahkanlah segala urusan hambamu ini..Berikanlah aku kekuatan untuk menempuhi hari-hari mendatang dan Semoga segala-galanya berjalan lancar..Amin.. ”




~tah pe2~

Terima Kasih kerana telah membuat saya sakit Haty + SentaP + Kecewa= BeNCI!!!   Saya Sayang Kalian Semua..Sekali lagi ribuan terima kasih diucapkan.. Semoga kita Xkan beruruSan Lagi... Saya Takut Klau2 lau kita B'urusan lagi Kasih sayang saya Pada Kalian Akan Bertambah . Diam saya bukan Bermakna Saya XKESAH..Tp, saya diam kerana  masih ada lagi nilai2 murni dalam diri ini.. Oh,Baiknya saya kan. Sila sokong...haha .*sila jgn muntah bl bc stement ini* tetiba, Sila buang sampah dl tong sampah!!! tah pe2 kan.. huhu  Back 2 story, Saya diam kerana saya msh anggap anda KAWAN saya.. Kerana saya still pegang prinsip yg ayah saya selalu kata "Luvelia, biarkanlah kwn2 tinggalkan kamu dkala kamu susah TTPI jgn sesekali kamu tinggalkan Kawan Kamu bl mrk SSH @ SENANG".. uisss kdg2 kan seyes aku rasa xblh pkai lah kata2 ni.. *hehe..sori dad!!* But, aku ni kan baiklah juga orgnya, so aku still amalkan sampailah sekarang.. Suka xsuka just accept it n biarkan masa yang tentukan segalanya...K!!
P/s: En3 yg Tah pe2.. Tq 4 reading it!!! haha angkara ketension, (ketension ini salah dari segi tatabahasa yer pelajar semua.. =p) m'buat asgmnt, trus  tgn cpt2 menaip n update en3...

~~~


My sis said :

Diriwayatkan dari Abu Hurairah RA dari Nabi SAW, beliau bersabda: “Barangsiapa pernah menganiaya saudaranya, baik yang berhubungan dengan kehormatannya ataupun sesuatu yang lain (harta benda), maka hendaknya ia segera minta dihalalkan (minta ma'af), sebelum tiba masa di mana dinar dan dirham sudah tiada berguna lagi (sebelum datangnya kematian). (Jika hal itu tidak dilakukan). Apabila baginya (memiliki simpanan) amal shalih maka amalnya itu akan diambil (sebagai pengganti) sesuai kadar kedzalimannya. Dan jika dia tidak memiliki (amal) kebaikan, maka kejelekan (dosa-dosa) orang yang teraniaya akan dilimpahkan dan dibebankan kepadanya”. (HR Bukhari)


 
Bersabarlah Dengan Setiap Dugaan....
Setiap Yg Berlaku Ada Hikmahnya...
Dsebalik Hujan Ada Pelangi Indah Yg Menanti Kemudian Cahaya Indah Mentari...
Berdoa Agar Diri Sentiasa Tabah Menghadapi Dugaan........Amin..
Bottom of Form
  


Bottom of Form







Thursday, March 3, 2011

Tears


berdasar kan Sumber Wikipedia
Istilah menangis biasanya merujuk pada tindakan mengeluarkan air mata sebagai respon terhadap suasana emosi pada manusia.
Menurut sebuah kajian terhadap lebih dari 300 orang dewasa, dalam purata, lelaki menangis sekali setiap bulan, dan wanita menangis sekurang-kurangnya lima kali per bulan terutamanya sebelum dan selama haid, ketika tangisan dapat meningkat menjadi 5 kali tingkat normal, seringkali tanpa alasan yang jelas (seperti kemelesetan atau kesedihan)  Dalam banyak kebudayaan, hal ini lebih dapat diterima secara sosial bagi perempuan dan kanak-kanak menangis dibandingkan dengan lelaki.Air yang dihasilkan selama menangis emosional mempunyai komposisi kimia yang berbeza daripada air mata jenis lain: mereka mengandungi secara signifikan lebih besar jumlah hormon prolaktin, adrenocorticotropic hormon, Leu-enkephalin  dan unsur-unsur perubatan dan mangan.




                                                              

Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.
Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

"Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang meny
erah saat semua orang sudah putus asa.

"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

"Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..!!!

"Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

"Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah "air mata kehidupan."
Sumber:http://www.tentangcinta.com/artikel-cinta/kenapa-perempuan-mudah-menangis/ 


Air mata n Perempuan mmg xblh dpisahkan.. Kadang2 air mata itulah yg menjadi penawar kedukaan hati.. sesekali kita perlu menangis untuk melapangkan dada. Air mata xsemestinya utk kesedihan blh jadi utk kegembiraan juga.. Menangis lah bila terasa mau menangis. Jgn ditahan, biarkna sahaja air mata itu mengalir... Kita akan berasa sgtlah kega seolah2 teah t'lepas beban di dada. Sekurang-kurangnya, walaupun masalah kita xsettle lagi tp at least kita rasa BETTER ckit kan..!!
SO, Menangislah Bila kita Berpeluang Tuk Menangis kerna mungkin bila aty kita dan sekeras batu kIta Sudah tiDak boleh mengalirkan air mata lagi!!