Saturday, April 9, 2011

~kenangan~

Baru2 ni aku da sertai satu kerja kebajikan berkhidmat untuk masyarakat~  Lokasinya ialah di salah sebuah kampung org2 asl.. D’owg wlaupun agk maju tp rmai yg x pandai cakap melayu pun.Lau yg g sek je blh comunite ckit2.. Aku lupa nama kgnya.  So, pergilah aku ngn bbrapa puluh org kwn ku ni ke sana..Kami buat bakti masyarakat n terangkan ttg beberapa perkara berkaitan kebersihan dan kesihatan. Tapikan ada bbrapa p’kara yg buat aku t’kedu, Specheless n Xtau nak ck papa. ...Misalnya, aku lepak2 borak2 ngn d’org.puratanya umur 7-14 thun..Lps2 dtgla s;org girl ni. Dia asik pandang aku je xb’kelip lps 2 duk senyum memaanjang.Aku pun curiussss la..YAlah, lps2 dia duk bisik dgn kwn di s’owg..So, aku pun dsbbkan smngt inkuiri yg tinggi pun bertanyalah:
Situasi 1:
Aku: Knpa ni? Ada apa2 nk share ngn akak ke?
X: Xder pe2 akak (Y asyik duk pandang aje aku smbil senyum)
Aku: (Senyum ) citerlah,akak pun nak tau juga. Ala, xbest la k’org ckp dua org aje.. *nada merajuk*
Y: Akak cantik (senyum lagi)
Aku: eh2 mane ada..akak biasala (Ya, sy sedar diri sy X  chanteq..haha)

X&Y : (senyum sambil bisik2 dlm bhasa aku x phm)
Aku: xpalah xnak citer kat akak..(Sob3..xlah aku pun senyum)
X:akak lau sy ckp akak jgn marah tau.
Aku:xder sbb akak nak marah pun.Ckplah,akak janji akak x marahla.
Y: akak jgn marah tau
Aku: Ok,akak janji xkan marah k’org.
Y:akak cantik(senyum lagi aku pun senyum juga)
X: Y ckp akak cantik. Bibir akak pun cantik. Y suka tengok bibir akak.(Y duk pandang aku n senyum ag)                                                                      
Aku: la, xderlah.akak biasa ajer kwn akak lagi lawa kot..huhu
Y: saya suka tengok akak
X: Akak Y suruh tanya blh x dia nak...........
Aku:Knpa,Y nk apa?
X&Y: duk bisik2 ag..
X: Akak Y nak CIUM bibir akak boleh x..Dia geram sgt tgk bibir akak bila cakap.Cantik!
Y:Akak nak CiUM bibir akak boleh x? Saya geram tgk.
Aku: (SPECHELESS~) +kwn aku kat sebelah bl dgr budak 2 ckp cam2 terus tarik aku pergi jauh2 lps2 gelak kuat2..kurang asam btol.. cam nk lempang aje muka dia then siap perli2 aku ag...+

Klau bibir akak lawa camni xperlah~~ ngeh


Situasi 2.
Aku mula2 sampai setup tempat yg kami nk bt program ni..Kiranya aku org awl yg smpai. Majoriti pendduk cni non-muslim. Lps 2 adalah budak dlm umur 12@ 13 thun gitula dia dtg dekat aku:
G: Akak nak tanya boleh?
Aku: tanyalah, apa dia?
G: kenapa akak pakai tudung?
Aku:(dlm aty la, eh budak ni interest ngn islam ke?) Aku pun explainlah ckp aku ttp aurat n memenuhi tuntutan agama kira lebih kurang mcm 2 la aku explain.
G: Hbis knpa kwn akak yg lain xpakai tudung?(merujuk kpd bbrapa org kwn aku yg lain yg free hair but non-muslim)
Aku: yg xpkai tdung 2 d’org sama agama ngn G lah. Ada yg muka melayu ttpi non muslim sebenarnya.
G: Akak rambut panjang ke pendek? Nak tengok boleh?
Aku: Err akak sederhana panjang. Xpyh tgklah..
G: rambut akak lurus ke mcm saya (merujuk kpd rmbutnya yg kerinting)
Aku: senyum. Rambut akak biasa jer. (G pun bangun n pergi.aku teruskan kerja)
Lps2  t’kejut gler aku tgk2 si G ni duk belakang aku smbil selak tudung then pegang rambut aku..
G: rambut akak lurus dan panjang.kenapa tak warna hitam?
Aku: G lepas rambut akak dlu.. (dia duk pegang rambut aku n xnak lpskan)
G:kenapa rambut akak bukan hitam? Akak nak rambut akak boleh x?
Aku:  la, xboleh mak akak marah potong rambut  ni.
G: G nak ckit je rambut akak. Rambut akak cantik lurus.
(Aku serius takut gler da ni cpt2 jerit pggil member aku suh dtg). Member aku dtg c2 n pujuk2 ckit baru dia lpskan. Tp cam still xpuas aty muka dia sbb aku xnak bg rambut aku
Lebih kurang camnila rambut aku yg kena tarik ni~ tp ni bukan pic saya..Harap Maklum... :D

Moralnya: so aku kena bersedialah nk hadapi apa jua keadaan.. ni baru sedikit cth kanak2..bila da jadi cikgu besok mcm2 lagi karenah aku akan hadapi.. 
Tp bila ingt2 balik cam kelakar pun ada juga ngn knk2 ni!! Tp just Xambik kira jer. Kena faham knk2 xmature ag..xtau baik buruk kan... Think Positif K Luvelia~~..At least aku ambik yg negatif sebagai positif

p/s:Nasib baik hal ni xheboh2...So, bila da blik d'org da x citer per2..Lega aku!!haha
Yer bertambah excited lagi nak buat kerja2 amal yg rupanya sgt2 best kor.. bagi satu kepuasan kat diri aku~
pic:Ehsan dr mr.google.

No comments:

Post a Comment