Nuff

Thursday, June 30, 2011

Terperasan~~

huhu... nk dgr satu citer sad x?? Ada s'org Gurl ni dia xlawa pun but okey aje..Dia suka kat s'org lelaki ni~~ Dia x pernah tegur@ cakap pun ngn lelaki 2..Gurl 2 asyik tgk dari jauh aje...Dia sk tgk Lelaki 2 senyum..Sweeet sesangat cam cadburary..Lelaki ni baik ngn semua member gUrl ni except Gurl ini aje.. Then, Gurl ni satu ary jumpa ar fb lelaki ni..(padahal dia cri kat fb member dia yg rapat ngn lelaki 2.)Dia pun add ar lelaki 2.. Tungu punya tunggu lelaki 2 x apporove pun~~ Waaaa tersangatlah sedih Gurl 2. Lps2 ary 2 dia guna ar laptop member dia edit asgmnt..Kebetulannya ms 2 fb kwn dia x log out..Dia pun mintak izin ngn kwn dia nk guna id kwn dia jap..Kwn dia ni friend ngn lelaki 2...(Pesanan penaja::: Sebelum guna brg org laen sila mintak kbenaran) hehe~~ Lps 2 dia buka ar fb lelaki 2..Upa2 nya lelaki 2 buzy sgt2..jd x sempat nk main Fb..hehe Gurl 2 hepy ar cz thu nanti bk msti lelaki 2 akan apporove dia(Adik2, kita jangn over confident yer!!).. 


                  Then bbrpa mggu kmudian lelaki 2 apporove.. And gurl 2 pun Write kat wall dia Wish Tq..huhu but lelaki 2 xbg pe2 respon pun!! Dia pun delete komen kat wall lelaki tadi...Malu seyh lau org laen bc kau komen tp xder org respon~~ hukhuk... Drpd Fb dia ambik e-mail add kat Ym... Then waszzzzzzup tb2 lelaki 2 bg respon kat dia tnya sal ader ar..takkan semua nk cite detail kot.. mrk pun mula b'sahabat..Tp sejk itu d'org sembang d alam maya saje...Tp langit x selalu cerah, hujan di tengah jalan n habis basah kuyuo (yelah..dah x ingt nk pkai payung kan~~hehe).. Lelaki 2 dah mula xbls msj kat YM, ..senyap aje...
                  
                  Lps 2 Gurl 2 pun g tgk kat dia punya wall.oooooooooooooooooooooo upanya lelaki 2 atynya skrg sedang b'bunga-bunga keriangan..Lelaki 2 da ad yg spesial ~ So, Gurl ni pun sgt lah kecewa~~ kmudian Gurl ni pun da mls nk ambik tahu sal lelaki 2..Dia pun da x buka Ym dah, dah deaactive fb sekali!! huwaaaaaaaaaaa sangatlah sedih bl insan yg disukai menyukai org lain..cinta x sampai terputus sblm bermula...hukhuk.. Last skli, Gurl 2 pun single mingle aje..Habis cite... *Tadaaaaaaaaaa*tepuk tgn semua...


haha...cite di ats adlah rekaan semata-mata..xder kaitan yg tlh tiada n yg masih idup ad lah kot ckit2...But, hidup kena terus...
jgn mengharapkan pada sesuatu yg x kita pasti..jgn menharapkan dia akn kembali kerana ia tidak pernah datang dalam idup kita, jadi bila masa ia poergi dlm idup keter??
That means, kita selalu anggap bhwa suatu hari nanti pastikan bercahaya, pintu akan terbuka di situ kita lihat bersinarnya hakikat, debu jadi permata, hina jadi mulia, bukan khayalan tapi kenyatan...opssssss terlebih sudah..hehe
Seyes  now! Kita selalu impikan suatu ary nanti org yg kita suka akn dtg kembali kpd kita..namun sedarkah anda sebenarnya mengapa dia perlu kembali?? sedangkan kita n dia x pernah bermula pun.. Jadi bila masa dia pergi dari idup kita??ada kemusyikilan d c2 yer nampaknya.. Walhal kita ngn dia x pernah ada apa2 pun..just kita aje yg SYOK SENDIRi... Jadi berhentilah berharap pd sesuatu yg x pasti..
jodoh n pertemuaan adlah di tgn-Nya..Jika ad adlah, jika tiada pasti ad yg lebih baik sdg menanti~~ 
Adios...............







Wednesday, June 29, 2011

~...~

hari ni online sekejap!! sekejap ajer...huhu rupa2nya skrg ni da bln 6 nak msk bln 7..that means my birthday is just around the corner..tapi bukan nak citer psl 2..sbnarnya nk ckp yg dah 2 bln sy habiskan masa tanam anggur kat umh...eh2 silap tanam jagung.T lau ad ms sy show pic jagung hasil tanaman saya n adik..haha
Xlama lagi rupanya dah nak masuk bln ramadhan..*cepat2 tulis list nak mkn apa tkut xingat..K fine, agak melampau sedikit di citu yer. :( *   Ramadhan kali ni x meriah sgt sbb my sibling x balik jadi xlengkaplah..
Ok nanti 2lis en3 psl ramadhan lain kali lak. back pada asal..
nak citer yg sebenarnya kwn sy sekelas ms zmn sek ngn saya rupanya da selamat melahirkan baby..Sgt2 cute n comel baby dia..CONGRATE~
Then rupanya cuti sem ni ramai kwn2 sy yg bertunang dan berkahwin!! TahNIAH semua!!! mlh sedara mara iaitu sepupu saya juga ada yang bakal melangkah nanti selepas raya ni..So, dgr citer nk buat rewang x nak catering..Jadi, kena turun padanglah,Tolong tengok2 ajerlah..hahaha saya kan xpandai masak!! huhu

Insyaallah nanti sebelum raya ni juga akak ipar saya nak bersalin, so yeye yipiiiiiii saya dah anak sedara..hohoho..First time mak n ayh  saya beraya ngn cucu, syn siblings  ngah anak sedara n abang ngn anakl Nanti adalah org nk panggil saya "CIK LEAYA" huhu.. family sy suruh panggil "Cik teh" tapi xMAU..huhu

Tuesday, June 28, 2011

~hum~

Tetiba rasa cam menyesal ajer xpegi kerja..bila dgr kwn2 duk citer ke-Best bekerja saya rasa cemburu..Ya, sy agk jelezz ckit orangnya!! Tp jelezz yg positif k..
Msg2 dah ada duit di tangan n blh enjoy..Sy still mengharapkan duit Pama iaitu father n mother ag..
Duk di rumah sy asyik membesarkan bdn shja.. xder benda nk buat selain makan, tido, surf internet, fb, n mkn...Uishhh mmg holiday btol2 ni!!
Sbnarnya sy nk keja tapi ayh x bg..dia suh duk umh ajer..Nak bljr memasak bkn xnak tp mls.. lau trun dpur pun skejap jer . Tlg mak kupas2 bawang, potong sayur then trus aku lari naik atas.. Tahlah makin besar makin liat nak trun masak..huhuhu
p/s: Azam cuti sem ni nak diet nk kuruskan bdn yg semakin berisi ni!! Tapi cam xjln ajer...huhu
Wish me kurus ckit ler k...

Monday, June 20, 2011

~karma~

~Karma~

Hidup ni mmg ad karmanya. Tak semua yang berada DI ATAS akan sentiasa kekal Di ATAS. Malah, yang ATAS akan TETAP jatuh ke BAWAH. Yang DIBAWAH tidak akan sentiasa kekal di BAWAH malah akan Naik KE ATAS JUA.  Setiap perbuatan BURUK dan KEJAHATAN pasti aka nada BALASANYA. Malah, setiap  KEBAIKAN yang kita buat pasti ada ganjaranya. KITA HARUS PERCAYA DOSA DAN PAHALA. Walau sejahat mana sesorang itu, semenyampah n sehati busuk sebusuk-busuknya pasti akan ada jua balasan. Mungkin balasanya bukan di dunia tapi akhirat itu pasti!!!
Ini satu kesah kehidupan.  Bila hidup mula materialistik, harta benda  jadi rebutan, tanah luas dan banyak mula mencuri tumpuan kadang2 hubungan sedarah , seibu, sebapa, sekeluarga mula tidak bernilai. Semata2 kerna tanah dan wang ringgit hubungan akrab bertukar menjadi satu permusuhan, adik beradik umpama orang luar,segala tali persaudaraan mula putus hanya kerana HARTA DUNIA. Kejujuran dan ketulusan hati mula disalah tafsirkan. Segala kebaikan yang dilakukan mula tidak dihargai, segala keburukan orang lain dicanang sekeliling kampung.
Sebenarnya, bukan kesah harta dan benda yang ingin diceritakan tetapi ttg “karma”. Ada seorang nenek tua tinggal bersama anak menantu n cucu.  Nenek ini sangatlah sayangkan semua cucunya  dan anak menantunya. Dilayan mereka dengan baik namun sayang, madu yang diberi tapi dibalas dengan tuba. Anak menantu n cucu menganggap orang tua itu sebagai orang gaji. Segala kerja rumah dibuat oleh nenek tua ini. Kudratnya tidak sekuat mana namun terpaksa melakukan pelbagai kerja. Malah, nenek2 ini terpaksa menanggung makan minum anak menantu dan keluarga di rumah . Perbelanjaan dikeluarkan oleh nenek ini dan mereka semua sering mengambil kesempatan meminta wang dari nenek tua ini. Segala wang ringgit habis dikikis oleh cucu2. Masa hendak meminta begitu manis mulut bila dah dapat kata2 hinaan dilemparkan. 
Makan minum sakit deman nenek tua ini tidak diperdulikan oleh orang serumahnya sebaliknya jiran2 berhampiran menghulurkan bantuan. Di depan orang ramai anak menantu sekeluarga ini akan berpura-pura sebagai corang yang bertanggungjawab. Tidak dibenarkan trun membuat kerja dan seolah-olah mereka menjaga dengan sempurna. Namun, bagi orang sekeliling perangai anak menantu ini sudah dalam tangan. Mereka sudah biasa dengan kepura-puraan itu. Ibu,bapa,n anak2 sama sahaja perangainya.Malah jika anak melayan nenek dengan teruk ibu bapa hanya tersenyum sahaja melihatnya,Malah, ada kalanya mereka menambah-nambah lagi. Begitu teruk perangai mereka.
Namun aku terfikir sebenarnya, jika anak nenek tua itu sendiri melayan ibunya dengan teruk adakah dia x takut suatu hari nanti anaknya akan mengikut perangainya dan melayannya sendiri dengan teruk?? Adakah dia  sedar sebenarnya  setiap yang berlaku itu ada KARMAnya? Mungkin sekarang dia melakukan itu kepada ibunya, tidak mustahil pada masa akan datang anaknya akan melayan ibu bapanya seperti itu. Manusia belajar dari masa lepas. Jika begitu dia melihat ayah n ibunya menjaga nenek mereka, suatu hari nanti mungkin dia akan melayan seperti itu kerana dia lihat dlu ayahnya pun mcm tu. Sebenarnya ini bukan satu kesah drama tapi sebuah realiti  hidup. Kasihan melihat nenek tua itu, benci melihat anak menantu n cucu
P/s:  Sesungguhnya aku berharap aku n family serta kita semua tidak menjadi seperti anak menantu nenek tua itu. Seharusnya kita menyayangi  dan menghargai orang yang telah melahirkan kita ke dunia ini.  LEARN 2 RESPECTS OTHER AND OTHER WILL RESPECT U!!!


Thursday, June 16, 2011

~lala~

Sepanjang cuti sek mmg musim kenduri...  dlm ms 2 minggu byk kenduri yg  aku pergi. Benda paling wajib
aku suka buat time pg kenduri ialah:
1-masuk tgk pelamin. Lps 2 ambik pic then mulalah buat pelamin org cam pelamin sendiri..haha
2-tgk barang2 hantaran (paling suka tgk brg2 hantaran sbb gubahan kebanyakkannya mmg tip top ar..)
3-pg jenguk  bilik pgntin.. mmg lawa gler ar tgk.. tambah2 yg siap  guna fresh flower mmg bau semerbak ar..rasa nak duk spnjg hari lah dlm bilik pngantin..haha
4-seterusnya, suka sangat2 tgk kek pengantin.. lagi suka tgk kek yg bertingkat2 tinggi cam 6@ 7 tingkat.. aising kek n design dia mmg chanteq n menarik sgt2... Tp skrang rmai yg bt kek guna cup cake jer wlpn 4 tingkat..huhu rasa geram ajer aku nk cubit sedikit kek pengantin..sangatlah tamak orangnya aku..hahah(gelak dengan nada jahat)
5-Then pg jumpa pengantin p lihat make-up n pakaian..Kebanyakkan yg aku pergi pengantin perempuan t’utama mmg bila da make up terus naik serinya sampai kdg2 xcam pengantin... *_*. Lps 2 tgk baju @ busana pengantin..ooooo semua mmg cantik ngn mcm2 design lar.
6-Tgk pengantin bersanding.. Semua nampak matching n secocok sgt2.. SO SWEET...~lalala~
Bl duk menaip en3 ni tetiba je kan terus terasa cam nak ckp kat mak
                          “Mak....saya nak kahwin  boleh?? ”
then trus lari laju2 sbb takut kena lempang cz duk ngader nak kahwin sedangkan nak uruskan diri sendiri pun FAIL n ink uruskan anak org lain plak...haha

p/s: SELAMAT PENGANTIN BARU UNTUK SEMUA YANG BARU MELANGKAH KE ALAM PERKAHWINAN DAN SEMOGA BAHAGIA SERTA KEKAL HINGGA AKHIR HAYAT..SEMOGA CEPAT2 DPT BABY YER SEMUA ^_^ ~lalala~

Wednesday, June 8, 2011

~tah pe2~

ni en3 yg tah pe2...
pelik ngn ragam  n karenah manusia.. bl buat baik org x pandang, bt jht ramai jer yg nk memandang... yg byk b'bakti d'benci, yang kurang ajar d'sayang... dunia, dunia.. Bl wang ringgit dan harta menjadi ukuran budi bahasa dan nilai hidup mula  luput..
ada satu kesah xb'kait ngn saper2 termasuk arnab di dpn umh aku utk makluman... ^_^

pada suatu ketika adalah sebuah family ni ada anak yg ramai..hidup mereka bukanlah kais pagi mkn pagi @ kais ptg mkn ptg, sekadar cukup untuk hidup. ini kesah dari pandangan anak yg d'nmkan "Mary", Mary ada datuk, mak n bpk sedara n sepupu sepapat.. Rezeki msg2 family mak n bpk2 semuanya org senang. Tapi si Mary ni bodoh sedikit orgnya ms kcil2x phm aper2..Then bl da bsr ckit Mary ni dah mula phm erti hidup..Jika dulu org gelakkan dia, dia ingt org sukakan dia, bl kena mrh tanda org sayang dia. tapi 2 semua ms zmn bdk2..bl da dewasa dia tahu org gelak sbb ketawakan dia, org mrh sbb bencikan dia. ni bukan kesah Mary s'org tapi keluarga Mary..

D'sbbkan manusia ni mmg da ada sifat msg2 kan jadi perangai msg2 pun kdg2 ader ajer yg pelik. Ya, family Mary agak susah tapi berkat susah semua adik beradik Mary 5 org dpt msk U .. 4 lagi msh sek. Mary ada atukyg kdg2 mary sendiri xanggap Atuk..atuk mary sangatlah pilih kasih..Anak b'harta dan wang banyak sangatlah d'ksihi mnkla anak yg susah x d'pandang sebelah mata pun *dah buta agaknya atuk Mary ni kan..huhu* mak2 sedara n bpk2 sedara di hadapan rajin menghulur bantuan dan bermuka manis tapi di blkg habis d'kutuk sampai siap menjaja cerita lagi ttg family Mary. tapi family Mary sabar jelah..Tiap2 bln blik melwat atuknya...anak2 yg lain setahun sekali balik pun dah alhamdulillah..Wlpn anak2 n cucu2 atuk Mary yg kaya raya n d'sayangi xpernah blik melawat bl dia sakit@ dtg jenguk sekejap tapi nama mereka x pernah lekang dari mulut. Nama cucu2 yg setia duk dtg melawat n ad bl dia skit@ susah xder nk ingt..*bkn mintak blsn, at least ucpan "terima kasih " dah memandai*.

bl balik rmai b'kumpul n bl hari raya semua ad saat yg paling d'benci si Mary ni sbb family dialah yg akan jadi cam orang gaji. Adik beradik perempuan d'tgskan tuk membasuh pinggang manguk yg berlambak dlm sinki, kemas tempat tidor sepupu sepapt yg xder tgn nak bt kerja, kena buat itulah,inilah n mcm2 lah..mak2 sedara n bpk2 sedara duk suruh adik beradik Marylah yg duk bt keja anak sendiri dimanja duk goyang kaki ajer.. Bl Mary duk citer, parents Mary suh sabar jelah.. (THE END!!)

Fine, kesah si Mary ni sebenarnya byk b'laku dlm klangan kita semua kan... aku pun ada pglmn cam ni, kwn2 aku pun ada gak ngn atuk2 n sepupu2 d'org.. Setiap org kan mesti ada cerita msg2 kan..
Apa yang aku nk ckpkan sebenarnya ialah,  bila kita asyik melihat harta benda kdg2 kita lupa nk tgk benda lain. Rmai org suka sebut org yg duk jauh dari kita n x hargai org d dpn mata kita. Kita lupa pada jasa prg yg b'bakti kpd kita, tapi duk agungkan org yg Xhiraukan kita. Kita ttp mata ats jasa yg org buat tapi kita celik luas2 bl tgk wang yg byk d'bw balik.
Sikap pilih kasih mmg sentiasa ada sebenarnya.. Susah ke nak hargai org yang ad dpn mata..myb sbb duk dpn mata sgt sampai dah jemu lihat kot kan...Sebenarnya, cubalah belajar MENGHARGAI orang yg ada di dpn mata..Bukan apa d;pinta hnya secebis rasa terima kasih dan d'hargai sahaja...
\Kasih sayang tidak boleh d'beli dengan wang ringgit.. Sekaya mana kita, setinggi mana harta kita, seterkenal ke dunia kita namun itu hanya duniawi semata-mata..Semua itu tidak kekal dan ingatlah kita pada Akhirat kelak. Pangkat yg tinggi, harta menimbun, rupa yg jelita , semuanya blh hilang sekelip mata sahaja.Pandanglah mereka yang serba kekurangan, jangan memandang rendah mereka kerana rezeki ada di mana2 sahaja. Jika sekarang mereka susah x mustahil suatu hari nanti mereka akan senang..Masa menentukan segalanya. Eloklah sedar sebelum terlambat.



p/s :BELAJARLAH MENGHARGAI DAN MELIHAT ORANG YANG BERADA DI SISI KITA KETIKA SUSAH DAN SENANG~~

Sunday, June 5, 2011

assalamualaikum~
*_*.. mood semenjak 2 ni agak hepy sedikit... Alhamdulillah aku dpt schoolship n result aku dpt 3.6+...
So far, hidup menganggur ni xderlah teruk sgt.. mula b'jinak2 ngn tanaman..try tanam jagung kat belakang umh, hrp2 hidup ar.. hari2 bgun pagi tlg mak kemas2 umh, jemur kain then mula tgk tv @ online fb jap.. tggu adk balik sek, ajar adik2 bt keja sek, ptg main badminton@ cangkul2 rumput belakang umh.. mlm duk m'hdp sangkar arnab borak2 ngn arnab..buat cam adik sendiri plak arnab ni..then tido...huhu
so, xtvt m'bsrkan bdn gak sedang b'jln sbb asyik mkn tido gak

p/s: SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT SEMUA YG MENDIRIKAN RUMAH TANGGA MUSIM CUTI2 NI SEMUA YER~~