Friday, September 23, 2011

~our pets~

Jumaat yang indah~~ Tetiba ari ni nak citer psl binatang peliharaan yang sudah dianggap sebagai our part of family..chewah~ haha
 First,mari b'kenalan dgn :

COMOT & PUTIH@CIK TIH
*Abaikan persekitaran yang xmemuaskan itu*

Setiap ptg bawa keluar 2 ekor ni jln2 lps tu berlari-lari mengejar mereka...
Masa hujan,bawa dua ekor ni masuk dlm umh ltk dlm bakul sbb kasihan sejuk kat luar~
Last2 biasanya, kami kena marah sbb xder keja bw si arnab ni tido dlm blik...haha
                                  Masa cuti sem ari2 ngn d'org nilah aku duk selalu main kejar2~ *wink3*


Si putih n comot ni kami pelihara sejak kecil lagi.dah manja dan mcm adik sendiri..hehe manja sgt ngn kami, sampai lau panggil nama terus dtg dekat..Sweet sangat~
dari kecil sampai besar kami pelihara(xderlah bsr sgt dlm dkt setahun gitu)..
yang bestnya suka main kejar2 ngn 2 ekor ni, suka suap kangkung bg makan, bawa pg jln2 naik motor letak dalam raga, yang penting sekali bangun pg2 xgosok gigi ag terus pg jenguk 2 ekor ni kat dpn umh dlm sangkar..haha smpai kena membebel ngn mak ayah..
**********************************************************************************
tapi,satu hari dlm pkul 12 tgh mlm bunyi bising dari sangkar.ALAMAK!! pintu sangkar terbuka, tgk2, 2 ekor  ni  dah xder..tengah mlm duk sibuk mencari si putih ngn comot..Sampai  hilang suara  aku jerit nama diorang2..Tapi d;orang xmuncul. Esknya, cari merata-rata tp still xjumpa juga..hukhuk.Akhirnya REDHA yang PUTIH n COMOT dah xder.. :(
WE WILL ALWAYS MISSED U~LUV U 4EVER
##################################################################################

 Seterusnya selepas kehilangan si comot dan putih, ayah kami mengambil keputusan untuk mengambil 3 ekor anak angkat baru iaitu Cik GREY,Cik COCO n cik WHITE~ tapi d'orang xblh ganti tmpt putih n comot..
Yang xbest psl 3 ekor ni, mereka xblh main kejar2 sbb kami xlarat nak kejar sbb diorang lari laju, d'org ni pun garang sikit2 nak gigit tangan n paling penting d'org ni xmesra pun..huhu

Wlpn begitu, kami ttp melayan d'org dgn baik...Yang paling penting d'org ni blh jadi pendengar yang baik..huhu bila bab bagi makan, bersihkan sangkar semua ayah aku yang buat. kami tukang tgk ajer..huhu pttnya dah jadi binatang peliharaan ayah aku bkn kami adik beradik sbb ayah aku yg uruskan d'org ni.hehe *_*


Now tinggal WHITE N GREY SAHAJA!!     :(

Lps2 kan d'orang ni pelihara dari kecil juga smpai jadi besar gedabak gini..Lps raya ke-5 ari tu tiba2 tgk Coco cam xsihat.xbermaya, duk diam ajer.dah xmain kejar2 ngn adik beradik dia, bila suap makan pun xnak. matanya pun cam nak nangis ajer..kami semua risau.. petang keesokan tgk coco dah kaku,sejuk ,dah xbernyawa lagi..Rupanya coco dah tinggalkan kami. Grey n White pula senyap n duduk sebelah menyebelah ngn koko. Grey duk jilat2 telinga coco. Lepas coco kami tanam, grey n white dah x gembira mcm dlu. dua2 senyap dah xmau main kejar2, xnak bergurau,makan pun xselera. Bertambah risau takut mereka sakit. Akhirnya lps beberapa hari diorg dah start mkn tapi xceria mcm dlu.Myb rindu pada coco lagi

DALAM KENANGAN R.I.P Coco~

p/s: Sebenarnya, aku xberapa suka pelihara binatang ni sbb bila binatang ni mati ke hilang aku akan sedih~susah nak lupakan! walau berganti tapi tetap xkan sama dgn yang asal~ :( 

2 comments: