Friday, December 23, 2011

~Study week~

!!!!!!!!!!STUDY WEEK!!!!!!!

Fine. spt setiap sem lepas Miss Leaya bawa balik buku berkilo-kilo sehingga dimarahi pakcik bus sbb berat beg sangat berat.. huhu
Berazam hendak stdy di rumah..
Namun sebaik sahaja sampai menjejak kaki di rumah pagi tadi OWH segala mood yg nnk stdy berkobar-kobar semuanya hilang sekelip mata ditiup angin..haha
Mata terus tgk bantal ngn katil kesayangan..terasa hendak habiskan masa dengan berpoya-poya dengan cerita korea yg banyak didownload sebelum balik ... *_*

pe2 pun  SELAMAT MENEMPUHI PEPERIKSAAN SEMUA...GUD LUCK N WISH ALL THE BEST 4 ALL...

P/S: START ExAM 3,4, n 11 hb 1..Tapi paper semua susah lor....hope dpt jwb ngn betul,tepat ngn cepat...

~Thinking~

Olaaaa...
Ok, dah lama xmenulis n busy dgn banyak benda cam biasalah kan.. hwawa
Just nak cerita sedikit ajer psl isu yg sangat2 HoT gler Beb!!!Psl isu Mahasiswa.. Lau yg Xtau sila search pe ke halnya yang berlaku 17/12 lps...
Sedikit dari sudut pandangan aku shja, History Repeat Itself....tetiba je kan..haha
Fine, aku baca semua komen dari fb,blog,media, lisan n pelbagai sumber...Xtau nak ck aapa, ada komen yg buat darah aku mendidih-didih sehingga  nak menampar mulut yang terasa nak sebut perkataan Stupid kepada mereka tertentu.  Ada yang buat aku ketawa sampai terguling-guling dengan  komen dan tulisan mereka, ada yang buat aku geram dengan pemikiran yang cetek dan segala secukup rasa semua ada...
Baiklah, just nak suruh cari makna apa itu :
1.       Kerajaan
2.       Demokratik
3.       Akta2 kerajaan

Fahami makna, fahami konsep semua..
Aku di pihak mane???
Haha sebagai pemerhati X dipihak mana2 shja...
-Semua orang bebas untuk memihak kepada sesiapa..Tapi BERFIKIR gunakan AKAL bukannya menggunakan EMOSI..SEKIAN!!!-

Thursday, December 15, 2011

~Kenangan~

Bersyukur dan lega sangat2 sbb sem ni berjaya add kursus  yang dikehendaki..X jadi macam sem2 sebelumnya..Berbaloi tido pukul 4 pagi…


Dlm kul 5.30pagi tadi dapat satu msj dari kawan..Terkejut, kaku, terus mengalir air mata..Pemergian seorang kawan,sahabat,teman yang agak rapat  pulang kepada Pencipta-Nya.  Kami berkawan sejak dari sekolah rendah darjah 1 sampai sekolah menengah sehingga tingkatan 5.  Memang sekelas dari dahulu lagi. Antara sahabat yang terbaik pernah saya ada… Lps form 6 saya pindah sekolah, dia pindah sekolah. Kami lost contact… tut-tup jumpa kat fb..Selalu chat, komen wall dia dia pun sama..Asyik cakap rindu zaman sekolah..Nak JUmpa..Nak Jumpa…Last-last dia pergi dulu……. L

Xtau nak gambarkan macam mana perasaan. Tambah sedih rupanya semasa final exam semester lps p check dpt tau ada penyakit TB..Dia xjwb final exam dan balik umh berehat. Sem ni sekejap dia dtg bljr tapi sbb xsihat dia extend. Dia ckp jgn bgitau kwn2 sbb  Xmau susahkan kami semua katanya pada familynya. Yang penting bila reunion kali ni pasti akan terasa berbeza. Kami 17 orang sekelas masa form 4&5 sangat rapat.Semua macam adik beradik. Kini kami tinggal 16 orang sahaja. Macam xpercaya ajer dia dah tiada. Padahal sebelum tu banyak benda yang kami dah share n planning nak buat sama2 masa cuti sem ni ngn kwn2 yg lain… Tapi, dia pergi dulu… Beberapa kali call Tanya betul ke berita ni… Rasa susah nak percaya. Dia dah tiada sekarang..Hanya kenangan sahaja yang tinggal. Rindu nak dengar dia gelak dan bercerita dengan aku..rindu nak sembang dan dengar cerita dia…..Rindukan suasana kemeriahan aku ,dia dan kawan-kawan….Aku sangat2 merinduimu sahabat..
Al-Fatihah~Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang soleh dan solehah. Amin. Semoga kau damai di sana..

P/s: Lately banyak khabar xgembira diterima. Satu demi satu kejutan diterima.  Harus redha dan tabah menghadapinya..Leaya KUAT!!! Tabahkan haty sayang~~
Kehilangan seorang demi seorang kawan dalam hidup aku………………………………. =(

SESUNGGUHNYA..MATI ITU PASTI

Apabila kematian menimpa sahabat kita, kita akan tersedar sejenak dan ia memberi kesedaran kepada kita yang dunia ini hanya sementara. Semakin kita kejar, semakin dunia melarikan dari kita. Akhirat yang abadi.Malangnya, kemudian kita terleka kembali dengan dunia.

Tuesday, December 13, 2011

~busy~

Selalunya,sem2 lepas  dah nak masuk study week hidup sangat2 HeaVEN gler...
Tapi sem ni cam gler2 sungguh banyak kerja...Da minggu 13.
Sampai kadang2 otak, tangan n mata aku duk menggila sama buat kerja..
Rasa xcukup kaki dan tangan nak buat kerja.,..
Sekejap pkir mid term, sekejap pikir present,
sekejap pikir asgmnt, sekejap pkir program,
sekejap pikir meeting, sekejap pikir final exam,
sekejap pkir group xbuat kerja,
sekejap pkir nak makan apa hari2,
sekejap pkir cuti sem...
 habis segala benda aku nak pkirkan ni...
Tugasan pula makin lama makin berlambak..
Kadang2 jam credit ckit subjek tapi kerjanya bertimbun mcm bukit...
Masa pulak sekarang makin lama makin cepat berlalu..
Sekejap pagi p kelas tgk2 dah pkul 2 ptg, tgk jam sekali lagi pukul 7 malam, tengok jam di dinding dah pkul 10 malam, tengok sekali lagi dah pkul 5 pagi~
Aduhaiii makin pantas masa berjalan kerja aku masih berlonggok lagi....
Bersabarlah kaki n tangan ada seminggu lagi~
p/s: sempat ag post en3 yer.. hawawa rindu kat my blog ar....
    Tq sudi baca en3 mengarut aku di kala strees ini...
     Study Week cpt2 lah dtg...  Konun2 da ready nak exam.. wink3

~:(~

Sedih......

Tetiba rasa sangat2 alone, sunyi, down gler..
Padahal sebelum ni saya dah biasa keseorangan...
Saya dah biasa independence....

Tapi semenjak sehari dua ni saya sensitive gler2...
Mudah sangat terasa dan selalu sentap....

Even bila saya msj @ chat kat fb, ym d’org xbls atau lambat balas terus rasa geram n sedih...
Fell like mereka xnak layan pertanyaan saya..
Xnak jawab pertanyaaan saya dan tidak endahkan saya...

Owh, sampai menangis terasa ngan d’orang...Ya terover sedikit..
Even bila d’org xtegur saya terus terasa sbb rasa cam patung jer...
Padahal saya mmg jenis jln xtegur orang pun..hakhak

Malah, ada kalanya bila kwn2 ckp tertinggi nada suara terus rasa kecil hati...Walhal saya tahu dia xsengaja..
Jika ada yg jwb sambil lewa pun terus terasa aty pdhal myb kwn saya tu tgh sibuk kan...

Leaya..Leaya What wrong with u Dear???? Never Give Up dan Be Strong Dear...
ALLAH is Always with U....

Fine, Kesimpulannya sejak kebelakangan ni saya memang terasa hati dengan semua orang di sekeliling...but Myb Its MY FAULT...Mungkin secara x segaja saya ada sakitkan hati mereka kot..
Give n Take  kan...

P/s: myb  disebabkan deman kot..dah 3 hari deman still xkebah2 ag... gagahkan diri pergi kelas tapi kepala still duk menyucuk-nyucuk.... Klinik xpegi sbb malas, jauh nak jln..Serves my right!!!


Monday, December 12, 2011

~saje2~

Olaaa~
First time dlm kelas duk online gn phone..selalunya guna lptop ajer.haha
Di hdpn kwn2 sdang m'bntg,aku duk di blakg duk main fb..fine,bkn en3 ini dtulis tuk citer psl aku x fokus dlm kelas yer sayang-sayang semua.
Sgt penat pg ni.bgn pg kelas lmbt..msuk dwn kuliah,fuh.. Sejuk gler-gler hingga rasa nk lelapkan mata ajer..rupanyakan,waa pg ni rmai yg xdtg kelas..sob3,sedih kwn2 aku poteng bersm-sm xajak aku:'( Blajar sesuatu yg br lg dlm kelas.

Tau x,semakin byk aku blajr,smkin byk aku xtau..ok,sila jgn risau jk anda sprti aku.B-)

Drpd aku blajr smua itu normal ajer.so,jgn risau. Sbbnya lbh kurg cmnilah, bl kita byk bljr,maka mkin byk pgthuan yg kt dpt. Bl kita byk pgthuan kita blajr maka byk yg kita jumpa n byk kita xfham. Jd maksudnya, kita akan sentiasa mencr jwpn. Kesimpulanya, belajar perlu berterusan dan jgn pernah merasa kita dah faham dan tau stiap benda k..

P/s. Need to go. Lps ni,kelas ag di dwn kuliah yg sjuk.

Sunday, December 11, 2011

~tired~

So TIRED~  Perlukan rehat yang mencukupi...
Sehari dari pkul 7-30pg hingga 11 malam bersama program penaja kewangan aku sepanjang 4 sem ini..

Penat tapi enjow. At least ada dapat ilmu juga wlpn kelopok mata aku ni asyik nak tutup ajer..ish2.

Anyway, masih ada tugasan berbaki tapi dah xlarat nak buat..
Update blog larat plak kau yer leaya..ngeh3
Waaaa esk kelas pagi kul 8-11..Blh x, Xnak dtg kelas?? :( Penat+malas=ponteng.. Fine ni bukan attitude yg baik yer anak2..

Okei aku dah melalut terlebih sudah now straight to the point. Nak citerkan aku punya program ada ceramah motivasi sekali.
Penceramah gtau, kita kena kenal diri kita terlebih dahulu.
Malah, ada perlu utk kita berckp dengan diri kita sendiri seperti yang aku selalu buat.Eg:

Duk dpn cermin, tarik nafas then hembus.
 Pandang cermin ckp:
”Leaya, Wake Up Dear. Exam is around the corner!! Leaya , kau xstudy kau akan gagal..Jadi Fokus leaya..Kau boleh”. Tepuk pipi sampai terasa sakit then ambik buku terus study..

Sebenarnya, bercakap dengan diri sendiri satu terapi yang baik. Boleh mengurangkan stress dan dapat meningkatkan kita punya motivasi dalaman. Sedikit sebanyak dapat encourage kita punya semangat.

Tetapi AWAS!!! Jangan terlebih bercakap seorang diri  di khalyak ramai, ketawa xberhenti-henti sepanjang tahun dan sehingga anda berhalusinasi kerana anda akan dihantar ke tanjung Rambutan okei!!! Sekian.

P/s: Aku rasa latest ni aku banyak mengarang en3 yang mengaruh , yang tah pe2...
k’org X rasa camtu ke?? Saper ckp yer sila angkat tangan.. Owh, nmpknya xda org angkat... ^_^
haha..Cuma bercanda shja...

Saturday, December 10, 2011

~windu~

Dear's Dairy...

Minggu yang teramat sibuk dengan pelbagai tugasan, masalah, program.. 
Hidup penuh dengan warna warni..
Rindu untk mencoretkan di dlm blog kesah yg berlaku sepanjang minggu ini...
Hum..xtau nak mulakan dari mana..


Anyway, just nak gtau sedikit ajer 



Sebenarnya saya dah tersuka kat someone.. *blushing*
(segan, statement berani Gler..haha )

Someone tu sape??? Hahaha segan nak ckp..
Yang pasti saya kagum ngn keperibadian dia,
Saya kagum dengan segalanya tentang dia....

Yang pasti saya suka semua tentang dia.. hehe


Owh..saya mmg senang jatuh suka someone.But paling lama pun suka hanya sebulan...Wink3. Just admire shja xlebih, xkurang....

Hope Someday saya akan jatuh suka,cinta kasih, sayang dengan someone sehingga akhir hayat saya, yang akan setia menemani saya sepanjang hidup saya, bersama-sama di kala saya susah dan senang, sakit, berkongsi segala dia hati dan yang akan membimbing saya menempuhi kehidupan ini..
 “My Husband”~ Owh, sy xkahwin lagi yer ^_^   =P



Ok, bye-bye.. haha


Owh....need 2 go now... nak siapkan asgmnt ^_^...

p/s: SOry Xsempat BW n bls Komen sayang2 saya sekalian~

Saturday, December 3, 2011

~geram~

Bila aku berkeras ckp aku diktator, bila aku berlembut semua pijak kepala...
Aku xberkira lansung pun ngn k’org..

Tapi sedarlah semua dah SEM 5 OK..bukan baru sem  1,2.
Semua dah besarkan. Dah duk Universiti ni pun dah dkt 3 tahun kan..

Mana rasa tanggungjawab kalian semua...???
Tanggungjawab pada asgmnt, kumpulan....

Asgmnt ni kerja kumpulan..KUMPULAN bukan individu..
K’org buat kerja cam melepaskan batuk di tangga ...
Xboleh ke k’org cuba buat elok2 ckit..

Aku Xmintak banyak Cuma buat kerja biar letak sumber, biar kemas, check typing error, yg paling penting klau guna google translate make sure ayatnya diolah agar difahami bukan jadi bahasa Indonesia atau lintang pukang...
Susah sangat ke PERMINTAAN aku..

Bila aku tegur semua tarik muka masam..K’org ingat cantik sgt perangai camtu??
Aku pun bukannya “perfect” tapi cuba buat yang terbaik..

Lps2 bila send kat aku kira lepas tangan  semua. Bila aku edit buat camtu camni semua pakat komen..
Bila suruh buat sendiri semua senyap buat bodoh..
Alasan KLISE semua xdpt buat elok2 sbb byk asgmnt.Fine, aku ni mmg xder asgmnt duk goyang kaki jer ke?

Finaly kerja KUMPULAN sebaliknya menjadi INDIVIDU bila aku s’org ajer yang duk buat asgmnt..
K’org tunggu MARKAH ajerlah kan...

Aku penat susah payah buat, k’org buat xtau ajer.
At least ckp tq, thanks, terimas, terima kasih . Ke mmg susah nak sebut semua perkataan ni???
K’org ni MMG X pandai nak berterima kasih ke??

              Ya, aku mmg berhati lembut!! Xpandai nak marah2 k'org semua tau X...

 tapi, kesabaran aku ada hadnya juga tau X..So, cara penyelesaianya aku membebellah dlm blog ni..

P/s: SEM DPN SURE D’ORG NI BKN DLM LIST AKU TUK BT XSGMNT KUMPULAN  K.. PENGAJARAN YG SGT BERGUNA PLING PENTING DON’T JUDGE THE BOOK BY ITS COVER~