Saturday, December 29, 2012

-Risau-


Assalamualaikum...

Dears diari....

Menjelang tahun baru yang bakal menjelma membuatkan saya berasa susah hati... Kenapa?? Means sesi persekolahan da bermula dan maksudnya latihan ilmiah saya perlu disiapkan...Yup cuti sem saya tinggal sebulan shja lagi ni.

Waaa   kalaulah saya ada poket doraemon mahu jer saya pinjam mesin  utk kembali ke bulan 11 lepas... nak buat keja cepat2, nak siapkan segaa kerja terrtangguh n etc.. Skrg baru terasa bebannya..Nak bt camna dah jadi habit buat kerja last minutes.. huhu sakit cari sendiri...*eh2, kenapa saya membebel terlebih ni??haha*

Apa2 pun semoga saya dapat siapkan latihan ilmiah saya dengan cemerlang n dapat A dan dapat konvo dengan first Class lepas tu cepat2 dapat kerja... Amin...

Setakat ini utk latihan ilmiah da msk bab 2 wlpn kwn2 dah bab 3... xpa, biar lambat asalkan siap dengan jayanya kan... =) hehe 
First step dah pegi kat library negara n dpt sdkt ajer baru bahan..sob..sob.. tetiba cam blur sangat2 ni...  owh, semoga segalanya berjalan lancar nnty.. *smile...*

adios...

Sunday, December 23, 2012

~Saje~


Olaaaa...

Asyik taip, delete..taip, delete....

Sebenarnya bukan xder benda yg nak dikarang tapi xtau nak citer bgaimana...huhu

Kebelakangan ni mcm2 berlaku...Ada kesah duka, ada kesah ceria, ada pelbagai ragam manusia yg perlu dihadapi..Sometimes rasa sangat2 tired!! Letih menghadapi karenah insan bergelar manusia...

Walaupun hati kata, saya xkesah dengan mereka, tapi sejujurnya perasaan itu tidak dapat ditepis...

Ya, saya ini insan yang bergelar manusia..ada hati,perasaan dan emosi..

Kadang2  ucapan maaf senang diucapkan tetapi memaafkan seseorang agar sukar..Mmg susah!!
Apatah lagi utk melupakan perbuatan yang diakukan..

Seriusly  dahulu hidup kami sekeluarga tidaklah senang..hanya sederhana.. tapi bersyukur  sbb semuanya cukup.. Namun, ada kalanya org memandang  kami sebelah mata..Yup, itu kesah lama tapi xperlu diungkitkan..hanya menambah kesakitan dan kesedihan ..

Tapi sekarang, Alhamdulillah sekarang kehidupan kami semakin senang.. ^_^
Berkat kesusahan mengajar kami siblings tentang erti pentingnya ilmu pengetahuan...
Syukur kami semua berjaya ... :)

Nanti saya sambung ag..tata..

Wednesday, December 19, 2012

~Takut..huhu~

Assalamualaikum....

Diam tak diam rupanya dah dekat 2 bulan saya berehat dan bermalas-malasan di rumah.. Sekarang tibalah masa utk en3 merungut dan sesal xsudah.. Ya, saya tau sendiri cari pasal..Latihan ilmiah saya xgerak2 ni camna...waaaaaaaa kawan2 dah settle 2 bab...saya baru propasal xsiap2 ag nih....
Cuaknya ni...uish camna nih....


Owh lupa nak habaq yg dah dapat result sem ni... huhu Alhamdulillah berjaya mendapat 4.00@ 4 flat...hehe bkn nak menunjuk tau.. But sangat2 bersyukur akhirnya sepanjang 7 sem di universiti berjaya merasa wlpn sekali... :)

Hum..sem depan xtau ag nak duk umh sewa mane.. Hostel confirm xdpt sbb x mintak..hehe bukan apa, saya bukan yg berdisiplin orangnya.... so, yg terbaik ialah duk umh sewa...

Malangnya, romate n housemate saya dah berpecah.. malas nak pkir...
Asalkan xmerempat dalam khemah pun nanti cukuplah kan...


Thursday, November 29, 2012

-Holiday... :)-


Assalamualaikum....

Sedang enak berada di rumah bersama family terchenta..... Owh tetiba rindu pada tempat praktikum n semua org... hehe :D

Cuti 4 bulan ini dimanfaatkan dengan tido sepenuh masa, makan selagi ada makanan di rumah, baring di atas katil sehingga katil runtuh, menonton tv dan online sepanjang hari sampai bil letrik umh mencecah RM 300 daripada RM89 setiap bulan, menggemukkan badan sehingga mencapai 70 kg (OMG. Perlu diberikan perhatian yg serius bab ini yer.. tuan punya blog ni sedang berdiet skrg..Harap maklum supaya dinner sem 8 besok blh pakai kebaya yer yunk semua jgn jelesssss haha... Fine statement ni paling menyampah gler k!! ) .... Tanah di luar rumah lansung tidak dijejak..Asyik berada dalam umh 24 jam sehari sampai parents n sibling  rasa cam bengang ngan saya sbb cam puteri lilin xnak kuar kena cahaya...hahaha mandi sekali sehari utk menjimatkan air di rumah.. Opsss hehe

Itu semua adalah tabiat hiperbola sahaja..... tapi saya sangat rajin buat keja tau.... Xcaya?? Sila percaya okei...  Pagi2 dah bangun kemas umh, susun pinggan, basuh pinggan, masak, basuh pinggan, susun pinggan, kemas umah, kemas bilik, tengok tv sambil lipat kain, susun kain,  tido...EVERyDAY.... Yup saya bakal suri rumah menganggur yg busy gler..

Walaupun terasa bosan dengan rutin yang sama namun terpaksa buat juga... Xpalah dalam hati cakap eh...eh penglaman ni berguna utk masa hadapan tau... hehe  Yalah, praktis makes perfect...lau dah biasa buat segala kerja rumah ni besok2 untung suami saya kan... hehe  *blusing*  ok ni dah melalut..abaikan pleas...

So, kesimpulannya apa yg saya nak cakap cuti 4 bulan ni saya duduk menganggur kat rumah, tengah tunggu nk masuk belajar sem last bulan 2 thun hadapan... 
Sebenarnya, tesis /latihan ilmiah perlu disiapkan tapi xgerak apa2 pun lagi...rileklah baru sebulan holiday, 3 bln xkan nak goyang kaki jer kan...
 Rilek, bln 1 thun hadapan sila tunggu en3 menyesal xbuat kerja awal yer...haha masa tu sila cakap 'PADAM MUKA HAHA'.. Cis, kejam tau lau ada saper cakap camtu... hahaha

Klah, sampai ni sini sahaja update kali ini..jumpa lain kali yer..Adios.... :)

Tuesday, September 18, 2012

~RIndu~

Olaaaaaaaa..............

Rindunya giler nak mencoret..banyak cerita yang nak dilakar..banyak benda nak diluah dan diceritakan...

But, yang paling penting nak gtau someting.. 

Horeeeeeee bout my Praktikal~` hehehe

19/9- 19/10= SEBULAN
MEANS praktikal saya dah sampai ke penghujungnya...........


hip..hip..horey dah xlma lagi nak habis...
Tentang praktkal seriusly ak gtau lebih banya pengalaman pahit dari pengalaman manis.. Tapi itulah kehidupan kan... 

Stree+penat+ tension -= lumrah biasa dalam berpraktkum ini.. Ia betul perlu lebih bersemangat dan bersabar 

Ya Luvelia hanya sebulan ajer lagi..Abaikan mereka yg buat hati kau sentap, marah, ilang sabar..
kerja ngan manusia lebih kompleks daripada mesin... Betui xtipu k...

Alahai, baru syok nak mencoret da ada gangguan..Need to go now... biasalah pekerja cemerlang xkira siang n malam... huhu

Adios...
nanti free update ag...
 




Saturday, July 28, 2012

~Praktikal~

Assalamuaikum..
Terlebih dahulu nak Ucapkan Selamat Menyambut Ramadan dan ari ni dah masuk ari ke-7 berpuasa....
Dah lama xupdate blog........waaaaaa saya sangat rindukan nak menoret banyak crita dalam blog ini..
Sekarang tengah berpraktikal..
Finelah sangat.. Sape kater dunia perkerjaan sangat best??? Meh sini nak bagi penampar free sikit..

Penat+ Stress+Busy+Meeting= BosaN...

Berpuasa sambil bekerja, menghadapi karenah orang, rakan sejawat dan sebagainya sangat menyeksakan..
BTW, satu pengalaman INDAH satu kenangan BARU dapat berpuasa sambil bekerja di satu tempat yang sangat asing dalam hdup...

Waktu dulu masa stdy xterasa sangat..Al-maklumlah ke mana sahaja saya pergi pasti akan ada orang pantai Timur..Makanan bukan satu masalah sbb aka ada orang pantai timur...

Tapi, tercampak di tempat Praktikal ini semuanya XSAMA... Okei, saya xjumpa pun orang pantai Timur, saya tak jumpa pun dekat bazar ramadhan makanan orang pantai timur..SEBAB sob...sob.. saya berada dalam suasa persekitaran yang berbeza..negeri lain, makanan lain dan percakapan pun lain... huhu (Terasa macam jakun lak saya ni) huhu hidup dalam suasana kampung dan terikat dengan adat tradisi membuatkan saya perlu banyak berhati-hati dalam percakapan dan pergaulan.. Tapi saya sangat gembira dengan pengalaman ini..Ya, satu pengalaman dan satu cabaran utk saya adapt dengan persekitaran ini.

Pengalaman Praktikal saya pula, bayak yg sad stories dari hepy.. But apa2 pun semakin hari saya semakin kuat..Rupanya dah masuk minggu ke-6 dah..tinggal 3 bulan lagi..So, wish me best of luck...

Banyak benda yang saya rindukan, banyak benda yang saya teringin nak makan tapi xder kat sini.. Adatlah nak berbakti pada masyarakat kan..


Pssttt" Mesti terfikir saya praktikl kat mana kan... huhuhu Masih lagi di semenanjung Malaysia tapi kawasan kampung pendalaman sikit..." :) 

Saturday, June 9, 2012

saya..




Sudah terbiasa hidup berdikari dan keseorangan..

Sampai lupa, adakalanya saya memerlukan orang lain dalam hidup ini...

Serius... sampai satu tahap saya rasakan saya tak perlukan orang lain dalam hidup saya..

~Just need my family n a few friends sahaja...~

Malah, kadang2 saya rasa semua perkara saya boleh buat sendiri..

Saya boleh surviver kat mana-pun..

Yang penting bagi saya adalah restu parents sahaja..

But, akhirnya saya sedar bahawa I NEED SOMEONE n OTHER..

Contohnya,yang latest  urusan Praktikal ni..

Saya rasa saya mampu settlekan sendiri..

P tempat praktikal then cari umh sewa... Sendiri ngan partner..

Bila Partner saya ckp, “wei, kita mintak tlg emi jelah”

Saya cakap ‘Eh, xperlu, kita berdua pun dah ok..boleh cari punya..’

The END partner saya call emi tu juga

Akhirnya saya menyerah...

YUP , sometimes we need the others...

Tak semua benda kita boleh lakukan sendiri..

Kadang2 kita perlukan bantuan orang lain..

Bukan semua perkara kita mampu lakukan sendirian

Hidup ni bukan tentang kita sahaja tetapi tentang mereka2 semua juga...

p/s: Belajar utk menerima pertolongan orang lain dan belajar bahawa dalam hidup ini  kadang2 perlukan bantuan orang lain juga...^_^

Wednesday, May 30, 2012

~lalala~


Assalamualaikum.......
Terasa nak coretkan sesuatu...
Tentang hati dan juga perasaan.
Susah tau bila bertepuk sebelah tangan...
Penantian itu satu penyeksaan...
Kadang2 mulut menyebut saya dah lupakan dia,
Tapi, hati masih mengingati dia.
Susah sangat-sangat tau...
Cuba menjadi seorang pencinta yang setia,
Tapi sampai bila harus setia pada sesuatu yang tidak pasti...
Boleh tak SEKALI ajer awak pandang saya ?
Boleh tak SEKALI ajer awak kenal diri  saya terlebih dahulu?
If awak dah ada yang punya dan berkenan, go on..
Agar saya boleh terus lenyap daripada kehidupan awak..
Agar saya mampu terus melangkah ke hadapan.
Tidak kira apa jua keputusannya saya terima..
Melihat awak tersenyum Sudah mampu buat saya mengukir senyuman...
Siapa pun yang awak pilih, saya doakan yang terbaik ...

P/s: Di kala saya stress sbb nak exm+ LI+Praktikal.. hehe

Saturday, May 26, 2012

~Jejaka dan gadis~

Ini satu kesah..Coretan mengarut dikala bosan..hwawa

Pabila mata bertentang mata,
Terus jatuh ke hati...
Dari hati turun ke jiwa..
Dari jiwa lahirlah C.I.N.T.A.

Si Jejaka seorang pemalu, Si gadis seorang hyperactive,
Si Jejaka sangat tenang, Si gadis sangat “clumsy”/ Kelam-kabut
Si jejaka seorang pendiam, Si gadis banyak mulut,
Si jejaka manis senyumannya, Si gadis asyik nak moody ajer,
Si jejaka sangat rajin,  Si gadis agak pemalas,
Si jejaka sangat tegas, Si gadis sangat manja,
Si jejaka bertanggungjawab, Si gadis selalui cuai,
Si jejaka bila  marah si gadis, Si gadis buat muka comel.. ^_^
Si jejaka mula buat muka  bila si gadis tergedik-gedik pandang jejaka lain,
Si jejaka senyap bila tengok si gadis leka mengorat jejaka lain,
Si Jejaka  balas baik dan si gadis sakit hati tengok  si jejaka dengan gadis lain.

Si jejaka dari Utara, si gadis dari Timur~

Kedua-dua ditemukan dalam tempat pengajian...

Masing2 Ego dan xmau mengalah,

Masing2 suka dan saling ambil berat,

Si jejaka luahkan perasaannya pada kawannya tentang gadis itu,

Si gadis luahkan perasaannya pada kawannya tentang jejaka itu,

Kawan-kawan borak sesame dan tau dua-dua suka satu sama lain..  :)

Tapi, xder sapaer nak mulakan dulu..Akhirnya, semua senyap..

So, Endingnya adakah jejaka akan bersama si gadis??

Atau si gadis beralih arah atau di jejaka mendapat yang lain??

TIADA JAWAPAN~~ hehe


*p/s: lau ingt t sem 8 saya update  gtau kesudahannya yer...

Wednesday, May 23, 2012

~kalian sangat2 best..subjek u~


Olaaaaaaaaa.......
Tired...Tired........Tired..........

Tinggal satu asgmnt lagi then.... “Merdeka!!

OPSssssssss FINAL EXAM 6 Hb 6 dah start..

Fine, Sila Sedarkan diri ANda Okei..

Study Week xder Semester ni..

So, Sila START belajar sekarang yer..

Ok, tinggal jap part final exam ni...

*Nanti aku buat en3 lain yg cam biasa menyesal xstdy awal..hehe

23/5/2012  tamatlah kelas subjek U...

 Setahun bersama mereka semua..

 Asalnya sem lps 33 orang sem ni masuk s’org jadi 34 orang...

Kelas utk subjek ni ada 5 kelas sebenarnya....

Macam mana aku boleh masuk group 5?? Takdir..haha

First inspiration aku masa mula2 masuk kelas???

Fine, esk saya nak DROP kelas ni ambik kelas lain...

Letcure yg garang, banyak soal, banyak kerja..

But now, saya rasa beliau seorang prof yg baik.

Kadang2 ketegasan amat diperlukan utk mendidik kami yang degil ini,

Untuk melenturkan kami yang keras ini,

 untuk mendidik kami agar kami tahu bahawa hidup ini bukannya suatu
fantasi tetapi reality yang perlu dihadapi.

Tiga orang kawan aku dah DROP kelas ni...2,3 orang masih mahu drop..

Dahlah, masa mula2 masuk kelas, tgk2 semua yg saya xpernah cakap..

Walaupun coursemate tapi stkat senyum2 camtu bolehlahkan...

Nak bertegur sape kat luar?? Hampeh...haha

Masa dlm pening2 nak drop ke tak, last2 just doakan semoga dipermudahkan semuanya.

Now, Alhamdulillah 2 semester@ setahun bersama 34 orang ini dan lecture adalah antara KENANGAN YANG TERINDAH sepanjang   saya di university ini sepanjang 3 tahun...Sebelum melangkah ke alam praktikal.

Kadang2 yang kita rasa buruk itu adalah yang terbaik untuk kita sebenarnya...
Allah lebih tahu dan dia akan berikan apa yang kita perlu bukan yang kita pinta.

Malu nak ckp dpn2 d’org but nak cakap kat sini yang,:

Indahnya Ukuwah kita bersama,

Sungguh, Aku amat MENYAYANGI KALIAN SEMUA,

Aku pasti akan MERINDUI kenangan kita ini...

Seisi kelas yang sangat2 SportinG, kita selalu adakan jamuan,

Makan2, nyanyi2, berlakon, ambik gambar, posing2, lepak berramai-ramai, gelak kuat2, gossip n skandal , dan saling kenakan satu sama lain

Best part, bila kena marah semua tunduk diam, habis kelas keluar semua gelak2 haha...

Serius, walaupun kelas habis pkul 5ptg td  terus rasa rindu sebab lepas ni dah xjumpa k’org semua....

RINDUNYA nanti..

Bulan 25/2/2013 baru akan bersua kembali.

Namun, boleh xkita masih jadi rapat camni???

Yang pasti semua akan berpecah bila naik sem 8 sebab kelas laen2..

But. KENANGAN bersma kalian sentiasa terpahat kat hati... ^_^

~SMOGA PERSAHABATAN YANG TERJALIN INI KEKAL SELAMANYA~

p/s: Errr lau awk teringtkan @ rindu boleh tgk2 gambar2 sya yer..haha lalala~~ *motif???*


Monday, May 21, 2012

~Time..~


ini semua tentang masa...

masa yang berlalu semakin cepat...

smua perkara seumpama mimpi sahaja...

Minggu 13 kuliah masih ditemani dengan asgmnt...

Cepatlah berlalu masa...

Masa yang banyak mengajar dan juga memantangkan diri ini

Hati ini semakin merindui rumah dan keluarga...

Tired...Tired...Tired.....

Lumrah kehidupan pelajar..

Ada masanya gembira bersama teman, 

ada masanya terluka dengan sikap mereka,

kadang-kala menangis keseorangan di bilik, 

Ada saat perlukan teman untuk memeluk dan berkata 
                          "Semuanya akan Ok..Percayalah."

Ada ketika mahukan seorang yang mampu berada di sisi berdiam diri mendengar apa yang mahu dikatakan,

Malah, ada ketikanya berharap mereka akan di sisi di saat susah dan senang,

Tidak mengharapkan sahabat yang sempurna cukuplah sebagai tempat untuk mengadu.

Saat-saat belajar ERTI HIDUP di Universiti hanya tinggal tidak sampai sebulan lagi...

Bulan 6 bermulalah Praktikum dan bermulalah hidup di alam pekerjaan sebenar...

Harus tetap menempuhinya walaupun dugaan yang melanda...

Mengharapkan perjalanan masa hadapan akan Baik-Baik sahaja..

Semoga akan sentiasa di bawah rahmati  Ilahi..Amin.


p/s: Banyak benda yang hendak diceritakan tetapi masa tidak mengizinkan.

Friday, May 11, 2012

ntah apa2


Olaaaa~

Firstly nak tulis  bahawa saya sangat2 RINDU nak mencoret di sini~
Lamanya tak menulis, xblogwalking, xchat, xfollow org, xstalker blog favourite saya and etc.
Ni en3 secara random about my life in this sem..Sebelum masuk stdy week..huhu epanjang minggu kuliah m.5-m. 11.

Hidup di Semester 6 yang agak2 mencabar...

Proposal tesis yang asyik diREJET xsudah, Asyik tukar tajuk, Tempat Praktikal x APProved lagi dan sebagainya...Ditambah dengan asgmnt yang macam biasa sehari selembar benang akhirnya menjadi kain.. Masalahnya, saya daripada benang nak kena ceraikan jadi kain..Asgmnt group yg dibuat bersama cam sampah.. Terpaksa enat2 buat balik yg kump dah jd cam individu.. *Uish, rasa nak ltk nama saya ajer kat cover tu..hehe. But fkirkan dah sem 6, xsanggup nak biarkan d’org repeat.* Lor, susah tau nk jaga hati orang...

But, sem ni wlpn saya jenis peramah dan baik dengan ramai orang..Tapi sem ni agak BAHAGIA juga sebab sem ni saya asyik pergi kelas, jumpa lecture, balik umah, keluar makan, ke Bandar semua dengan kawan-kawan. Sampai saya lupa yg saya boleh hidup ALONE.. *Smile* . Even ada satu hari kami akan mkn tgh hari kat cafe campus dengan coursemate dlm 18 orang.. lalala~` masa utk gossip n etc sangatlah ‘Best~`
Then , walaupun hidup ni amatlah sukar, rasanya saya dah boleh hadapinya.. Dah rasa lebih kuat..Dah Xmenangis bila STRESS, bila kawan hantar asgmnt cincai2 xder nak sedih2 tapi terus sound DIRECT.. Bila datang diskus lambat laju ajer mulut nak mengamuk.. memang Xmenangis, tetapi kecelaruan emosi yg menyebabkan saya lekas marah... huhu But, hasilnya agak memuaskan..Nampaknya, Next time mmg kena guna cara DItakTOR lor..

Walaupun telinga agak sakit mendengar umpatan dan cacian yang saya berlagak ketua, gila kuasa, bajet pandai...Nmun, tabahkan hati banyakkan bersabar.. Lastly ..LEGA sbb dah settle semua benda alah tu..buat model about something lah...

Okey, then dalam setiap semester ada ajer yg saya BFF . Sem ni pun ada..She anak sulong... Sangat baik..Orang pantai timur juga...Banyak masa saya habiskan bersamanya.. Ke kelas,makan, program dll...Seriusly dia sgt2 baik, tempat saya mengadu, tmpt saya membebel, bg dorongan dan kata nasihat tuk saya.. SAYA SAYANG KAMU ChYa huhu

Then sebenarnya daripada 3 sem saya ada admire someone.. HAkHAKHAk.. Funny to say lor... Heiiiipppp, aritu ckp alone... hehe.. Alah, konon2 nak sharelah kan..kan..kan..
Fine, mengaku yg sy jenis mudah jatuh cinta sebenarnya.. ^_^.  Lepas tu kan, xder sape tau pun.. huhu sebelumnya dia layan saya ok,selalu sembang n gelak bersama.. Saya sukakan dia yang dulu.. Rasanya pernah tulis psl dia dulu..Lps dia dah kenal rami orang n etc, kami dah jauh.. SEdih!!  Dah xrapat cam dulu.. Hummmmmmmmmmm , saya suka tgk dia senyum sebenarnya... saya suka dengar dia cakap, saya suka bila dia tegur saya, saya suka bila dia tegas dengan saya.saya suka semua tentang dia...DUSHhhhhh!!! Baiklah stop mengarut.. Straight to the point... Sekarang ramai orang admire dia, ramai orang duk kirim salam dkt dia... Ramai orang suka dia sehingga saya yg berda di depannya sudah kelihatan kecil seperti kuman...Sob..Sob..Sob..

Sekarang ni, kawan saya minat dia..They get along...Nampak serasi seiring sejalan..Secocok, seragam, sama dan sewaktu dengannya..cam SWEET sgt2...  Even saya syok lelaki tersebut tetapi saya diamkan. Hehe Sekrg pada awalnya cam sedih tgk d’org sngt2 get along.Lelaki tu Nampak hepy ajer di samping BFF saya.. *!_!* BFF saya pun ceria ajer di samping lelaki tersebut..

Like always, saya xkan berjuang tuk dptkan benda2 yang saya rasa xberbaloi utk dapatkan..Saya lebih rela kehilangan lelaki daripada BFF..Now i got 2 BFF..Perasaan saya pada lelaki tu..ZERO!! Sbb saya rasa my BFF  sangat2 baik..sangat2 layak dgn lelaki tu berbanding saya.Yang pasti saya rasa ALLAH swt lagi tahu apa yg terbaik tuk saya kan...Yang pasti SAYA LEBIH BAHAGIA BILA TENGOK D’ORG BAHAGIA.... D’org xcouple lagi..Yang pasti d’org sering bersama jika my BFF xder ngn saya..Xtaulah kot2 saya tersilap tafsir (Hehe)

P/s: Ok, Thanks pd yg sudi bc sampai habis...
          Sila doakan yg terbaik utk saya yer..Amin.
        Semoga minggu 11 kuliah meringan beban saya yer.. tq..




Thursday, April 19, 2012

xtau nak letak apa..hehe

Mencuri sedikit masa utk menjenguk dan mencoret something d   sini...

Ok, pernah tak kita semua rasa iri hati, cemburu, jelouse, PHD(Perasaan Hasrat Dengki), dan seiring sekata dengannya???

Baiklah, TIPU sebenarnya jika  dalam diri kita ini tiada pernah ada  perasaan yang disebutkan seperti di atas sana tu yer...

Even saya pun selalu ajer rasa perasaan seperti itu~ Tapi dalam sudut yang positif... ^_^
Sebenarnya, perasaan di atas tak elok utk kesihatan diri..Sbb yang merana adalah hati kita...Ya, hati kita dan bukan hati-hati mereka semua... Jadi seharusnya perasaan tersebut disingkirkan atau ditukar menjadi positif...
Sebenarnya straight to the point ...sebenarnya saya sedang  mengalami perasaan di atas kerana ada beberapa sebab...Antaranya, jelous tgk kawan saya rajin buat asgmnt sedangkan saya bermalas-malasan menggoyang kaki, asyik duk berehat-rehat dan beseronok dengan kawn2....

Lastly sy jelous tgk d’org rajin sgt2...huhu  Ok, tindakan saya ialah tingkatkan kelajuan utk menyaingi mereka, namun akhirnya saya sedar..Kenapa kita harus buat something  yg bukan diri kita.?? Bukan kerelaan kita tp atas dasar cemburu dan mahu membuat orang cemburu???

Finally..decides utk tidak belajar mnunjuk-nunjuk dan  buat sesuatu mestilah IKHLAS dan kadang2 myb tu rezeki dia bukan rezeki kita...

Kita kadang2 mesti tak puas hati klau ada orang yg dapat sesuatu yang lebih baik dari kira...Sedangkan sebenarnya dia lebih berhak utk mendapatkannya... Malah, kadang2 kita sendiri tidak pernah belajar utk mensyukuri apa yang kita perolehi tetapi jelous dengan apa yang orang lain dapat..Sesekali, belajarlah utk menSYUKURI apa yang kita ada....

Ok, time to sleep~ zzzzzzzzzzz
Jumpa laen kali pula..

But, CEMBURU biarlah berpada-pada....

p/s: Hwahaha jelouse sbb dia baru beli  **************** (SECRET) Nak juga!!!!

Sunday, April 15, 2012

~Windu...~

Assalamuaikum dan salam sejahtera...

Baiklah, ada sape2 rinduuukan saya?? XDER?? Fine, ok, xpa2 saya mmg suka Syok Sendiri..kahkah

Okei, sebenarnya saya baru habis cuti semester..Fuhhhhh cuti semeter seminggu tapi rasa macam xbercuti..Ya,ya  mari merungut di blog kesayangan saya ini.. huhu

Life campus yg busy teramat buzy... Esok masuk minggu 8...Ting-Ting...ding-dong... pening...*Pitam*

Arghhhhhhhh banyaknya kea yg xsettle agi..Alahai, cuti seminggu mcm xcukup lor..

Balik umh ari sabtu hari khamis dah kembali ke KL terchienter giler... Mlm khamis keluar wif sister, pagi jumaat p library..Saya sangat RAJIN..orang cuti sem saya pegi library.. *Smile*
ari pagi sampai petang terus lepak di library...mlm keluar dgn sister lagi..then rutin yg sama...

Ni tgj online kat umh sewa..Mengharapkan roomate dan housemate dah sampai tapi kukecewa..
Hwawawa d'org balik esk pagi semua..Means i'm Alone....

Baiklah sekian saya merepek...  tq sbb ah baca sampai sini..
Sila jenguk bawah jika nak bc saya merepek lagi...*hehe*

Ke mana saya menghilang hampir sebulan...sangat busy dgn life yg xsudah2... mula belajar independence *fine, sjk dari dlu lagi duk citer psl independnce*.. *_*    Ok,  sebenarnya ada byk kisaha suka duku tapi belajar utk settle sendi dan merujuk kpd mreka yg sudi mendenganr..

Klah need 2 go now...

p/s: Ya, saya tau ramai yg berkunjung ke mari dan sy xpegi melawat kalian..Sori sgt2 tau~~ But i will go visit semua  nanti yer....  Thank You for view my blog...

Adios....

Monday, March 5, 2012

~no title~

Boleh tak saya nak MENANGIS  sepuas-puasnya malam ni..........

Boleh x saya nak cakap kadang2 saya XSEKUAT yang difikirkan....

Boleh x saya nak cerita yg saya rasa sebenarnya  KOSONG, EMPTY, ...

Boleh x saya nak cerita yg sebenarnya saya rasa KESEORANGAN.....

Wlpn saya tahu ALLAH swt akn ttp ada but still rasa saya xder KAWAN...

Boleh x saya nak cakap yang saya rasa LOST,LOSER... .

Boleh x saya nak bagitau yang saya rasa saya TAK DISAYANGI...

Boleh x saya nak kata yang semua orang TAK PEDULIKAN saya...


Boleh x saya nak bagitau yg saya ni kadang2  SENSITIF........

Boleh x saya nak cakap yg kadang2 saya TERASA HATI dengan mereka semua.

Boleh x saya nak kata yang saya sentiasa BERSABAR dengan mereka semua........

But,  sometimes, ada benda yang dapat saya terima dan ada benda yang buat saya rasa terbeban giler

JUST A HUMAN... ada perasaan kcil hati bila janji dimungkiri, ada perasaan sedih bila ditinggalkan sendirian, ada perasaan cemburu bila melihat orang lain dilebihkan, ada perasaan benci bila ditikam dari belakang...

Walau sekuat manapun saya cuba bertahan namun ada kalanya saya tak mampu.... Saya bukanlah sempurna, mampu puaskan hati semua orang sampai akhirnya hati saya sakit...Air mata saya cuba tahan akhirnya akan tetap jatuh jua...

Saya XSEKUAT yang disangka... Akhirnya saya rasa di penghujung beban yang terpikul akan buat saya jatuh kembali..Rebah ke tanah....

Menangis...menangis dan terus menangis... Hanya itu shaja yg saya boleh buat...

Saya rasa cam dah xder tempat mengadu sebenarnya.. Nak ceritakan kepada family, rasanya dah cukup banyak d'org risaukan saya...
nak ceritakan pd kawan2 ..masing2 sibuk dengan urusan masing2..
housemates n romate: rasanya bukan pilihan terbaik..
blog: ya, saya tgh mengadu di sini..

Allah swt sudh pasti namun masih memerlukan someone utk kuatkan haty saya...utk advise saya, utk motivate saya....

p/s: Down gler.. stress...asgmnt...kawan2... sekeliling dan semua...

Tired dengan orang sekeliling~~

Sunday, March 4, 2012

~jln2 ~

Baiklah, ari nak story psl ari jumaat n sabtu yg lepas...
Akhirnya belajar untuk berdiri di atas kaki sendiri..huhu

Yup..Independence!!!! Semuanya sendirian berhad...

Alhamdulillah perjalanan 2 hari satu malam yg melakarkan sesuatu yang indah dalam hidup ini...huhu pencapaian sejarah yang boleh dibanggakan juga buat diri ini ...hahaha

Fine, stright to the point..AL-Kesahnya saya keluar KL seorang diri... first From Pudu naik LRT p Plaza Rakyat then p bandaraya ..singgah shopping ckit... window shopping kunonnnya..

Then dari situ bergerak ke sentul menginap di rumah saudara...

Ptg keluar p jln2 Times Square , then p singga beberapa tempat..Hajat di hati mau p low yat tapi tetiba cam mls lak sbb sorg2..~Takut itu pasti..~

esoknya, perjalanan saya ke  sebuah universiti di KL tk cari bhn rujukan..dari pukul 9-3 ptg di sana..Balik singgah kl sentral semata-mata nak cari MacD... then terus ke pudu ambik bus kul 5 ptg...selamat sampai umh sewa kul 6.45 ptg...

Alhamduillah perjalanan dipermudhkan.tp adalah bbrapa peristiwa cam silap naik lrt cthny..Nasib baik guna touch n go..senang..huhu diganggu pendatang buat saya rimas...Nasib baik saya sentiasa berjumpa org yg baik yg ajk saya duduk dekat d'ogr..or saya akan pergi ke tempat guard, or yg rmai org...
Oppssssss saya xjln kawasan sunyi...saya JALAN kat tempat yg crowded sgt..tempay yg penuh dengan ramai org...

Apa2 pun..LUCKY sbb saya berjaya sampai ke tempat yg saya nak tuju..huhu

So, kadang-kadang kita kena belajar BERDIRI DI ATAS KAKI SENDIRI dan tidak boleh bergantung harap pada orang lain...

WISH ME BEST OF LUCK ALLL~~~

Adiosss.....

Thursday, March 1, 2012

~Hidup saya yang kucar-kacir~

TIRED.... Baiklah CAMPUS LIFE mmg sgt2 PENAT  sem ni..  12 minggu lagi untuk mengharungi inni semua..Kuatkan haty dan berilah ketabahan dan kesabaran dalam aku menempuhi ini...AMIN...jam kreadit sem ni 2+ ke atas..sob..sob..sob

Hari isnin: kelas pukul  9-11 pg  tetapi dah batal..means da free pagi..kemudian 2-5 ptg   then study utk subjek esk bila sampai umh plak.

Hari Selasa: Kelas pukul  3-7mlm without rest malam  terus kena baca                       buku utk subjek esk lak sbb  lecture suka soal. Waktu pagi    kemas umh, basuh baju n jadi suri rumah seketika @ buat  xsgmnt

Hari Rabu:  Kelas pukul 10-11pg,  11-12t/hari,  2-5ptg,  6-9mlm bila + tutorial (solat                         mahgrib+ rest  20 min ajer ).   Kena study utk subjek esk dan buat                                 kerja   yg diberikan

Hari Khamis: Kelas pukul   8-10pagi, 11-1t/hari   smbung lak 2-3ptg then library 4                                     diskusioooonnnnnnnnn smpai ptg.


Hari Jumaat: Kelas pukul  8-10pagi. Time to start buat Xsgmnt

Sabtu n Ahad: Pegi cari bahan utk buat xsgmnt kat KL  @library negara@ kat mane2 aje...

Aiyoookkk~ mana masa utk diri sendiri?? Owhhhhh STRESS jadual yang
padat, xsgmnt yang menggunung, proposal tesis yang xbuat-buat lagi...

Arghhhhhhh TERUJA giler ditambah bila dengan hobi yang mengejar-ngejar bus , berebut-berebut naik bus ngn junior, main lumba lari ke satu dewan kuliah ke dewan kuliah lain, bila hujan basah disimbah air oleh kereta yang lalu-lalang,

sibuk berkejar nak ke kampus, masa tulah baru sedar kad matrik tertinggal di rumah, pintu bilik lupa nak kunci, masuk kampus kena sound ngn pak guard sbb pakai selipar sbb xperasan pakai dari umah ag...

Minggu ADD DROP subjek yang ngok ngekkkk bila kelas saling clash..p mintak tukar masa n hari jawapan paling simple “sila droop subjek saya”. Berlari sepantas kuda ke ffakulti nak add subjek lain..Fuh! rupanya masing2 mslh sama...Terpaksa korbankan subjek yg minat demi subjek lain..Pe2 pun wish me gud LUCK K!!!

Anyway sesungguhnyakan, Cmpus Life ini yang mengajar aku erti KEPENATAN dalam mencari ilmu dan mengenal ERTI SEBUAH KEHIDUPAN, mengajar aku ERTI KESABARAN DALAM  MENIMBA ILMU sekaligus mengajar aku ERTI KETABAHAN dalam mengejar CITA-CITA.

WISH ME BEST OF LUCK

p/s: Adakah aku terlalu “Rajin” semester ini?? Haha sem 8 nanti camni lah juga gayakan..Cuma kurang sedikit ajer bebanannya...
Anyway..hanya curi sedikit masa utk coretan sepanjang ini..haha sori xsempat follow n bw k’org..terpaksa syok sendiri tulis en3 ni..huhu sbb k’org baca pun..kan..kan...  sape yg baca sampai sini..TERIMA KASIH...

Monday, February 27, 2012

~trouble~

Baiklah...Walaupun teramat busy lah miggu ni kan..kan..kan

 tapi ada ooopsssss....oooopssss.... trouble!!!

Ya, masalah datang bila kelas tutorial mula clash dengan subjek2 pentig sama ada major atau minor~~

Olllllaaaaaaaaaaaa  bila kelas xdpt diubah, bila semuanya bertambah celaru...ya, Ya otak saya semakin sakit.

 Okei... Perlu berfikir apakah yang perlu di "ADD" dan perlukah saya "DROP" ????????

uish...dah CLASH confirm kena DROP lah .... So, measns?  FIne, fikirkan sendiri....

Haha, just to thank to someone, eZa yang sudi teman aku jln2 dari kul 6 ptg sampai kul 8.15 malam... haha sgt2 REALEASE STRESS K...

Berjalan kaki menikmati panorama senja dan akhirnya kaki ini  mula sakit...SEKIAN.. *_*

Sunday, February 26, 2012

~Semakin Sibuk~

SEMESTER 6...

BEbanan asgmnt mula terasa~ Sem ni 21 jam kredit..Owh!!! sangat2 banyak ....

Kerja makin bertambah, Praktikum makin menghampiri...

Perlu lebih matang dalam berfikir dan membuat keputusan..

Proposol utk TESIS masih belum difikirkan...

Mengeluh...mengeluh dan terus mengeluh dalam minggu pertama ini...

Esok minggu Ke-2 maka akan dptlah semua asgmnt...

Perlu berusaha dan tidak boleh membuang waktu..

Minggu kedua dah ada ujian n kuiz...haruskah aku berasa bahagia?? *_*

Perjalanan utk mendapatkan segulung ijazah semakin sukar dan berliku dan hampir sampai ke penghujungnya.. tinggal 3 semester lagi...

GOOD LUCK LEAYA!!! U CAN D IT..
...USAHA TANGGA KEJAYAAN...

Friday, February 24, 2012

olaaa......

Hati ni sakit sgt2 mlm ni... Entahlah rasa cam stress pun ada.. Rasa nak marah, rasa geram, rasa benci dan yang paling utama "I NEED A SHOULDER TO CRY".....

Selalu camni.. Asyik masalah..masalah..masalah...
Tapi kali ni lebih kepada bersifat peribadi sedikit sebenarnya...
Tolonglah jangan jaga tepi kain sgt2... Biarkan aku dengan Family aku hidup dengan aman, tenteram dan damai...
Yang paling penting, ada ke aku ngn family aku guna duit k'org?? da kami mintak beras ngn k'org?? ada aku menyusahkan k'org...

XDERKAN...SO PLEASE STAY AWAY FROM OUR LIFE K...

p/s: Benci dgn mereka suka menyibuk...

Monday, February 20, 2012

First kuliah semester 6


Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Alhamdulilah skarang dah berada di rumah kedua tercinta iaitu rumah sewa utk menerukan sisa2 pengajian yg masih tinggal... 

Semester 6 kini..next sem bulan 6 ni start pratikal..Wish me best of luck... Lupakan dahulu soal praktikal@ whtever yer...

Hari First kuliah dari pkul 9 pagi berakhir 6 ptg ni...satu perkataan jer nak ckp *Tired*!!
Kampus baru, lecture baru, kawan2 xbaru2 jug n others.. Hope everthing will be okey..
Next cuti semester yag enjoy cam biasa ada suka dan duku..LET BYGONE BE BYGONE !!! Tidak mahu menoleh ke belakang dan mahu maju selangkah demi selangkah ke hadapan.

Soal jodoh, ajal maut di tangan  Allah..Lau ada jodoh saya ngn sape2 saya terima seadanya... Sudah berhenti berharap dan melepaskan aku, dia dan kenangan pergi~

 Andaikata cinta dan sayang tu kembali aku menerimanya..tapi jika dia bukan tercipta utkku biarkan ia berlalu ibarat hilangnya matahari dalam senja... Yup..soal hati dan persaan sukar diduga..

Xsemua benda akan jadi milik kita kan????  So, bertabahlah haty dan perasaan...Mungkin haty yg terluka ini boleh dijahit kembali pabila tiba masanya.. Chilll Leaya....

Next pe2 pun hope semuanya back to normal... buang yang keruh ambik yang jernih... yang lepas biarkan sahaja..bukan salah aku, dia atau mereka tetapi keadaan dan waktu yang xkena..haha ada ke patut salahkan waktu..ish3...

Kidding... mungkin dia bukan terbaik utk saya... selama mana kami cuba tuk bersama jurang antara kita makin besar... sedayaa usaha kita mau rapatkan jurang itu tetap xblh... Dunia, gaya hidup, khidupan, umur semuanya berbeda... 

Belajar utk melupakan dia yang pernah hadir dalam hidup ini..menjadi pendorong dan pembakar semangat saya, menjadi teman susah dan senang bersama...

terima kasih kerana pernah hadir dalam hidup ini,

terima kasih kerana telah melakarkan satu coretan indah dalam kanvas lukisan hati saya, 

terima kasih  kerana pernah berada di sisi saya selalu, 

terima kasih kerana menjadi pendorong saya,

terima kasih kerana pernah sayangkan saya,

terima kasih atas segalanya yang pernah awak lakukan utk saya...


p/s: en3 yang lebih kpd memujuk hati..hehe